Klinsmann traži od Kine da pusti iz pritvora južnokorejskog fudbalera
(Izvor: Ilustracija/Yonhap)

Klinsmann traži od Kine da pusti iz pritvora južnokorejskog fudbalera

Selektor reprezentacije Južne Koreje Jürgen Klinsmann pozvao je danas kineske vlasti da do Božića puste korejskog fudbalera Son Jun-hoa, koji se mjesecima nalazi u pritvoru zbog sumnji na korupciju, koje kako je naveo, nisu potvrđene. Son, koji igra za kineski Saigon, nalazi se od maja u pritvoru pošto je, prema saopštenju kineskog Ministarstva vanjskih poslova, osumnjičen da je od privatnih lica primio mito.

Južnokorejska novinska agencija Jonhap je u maju prenijela da su 31-godišnjeg fudbalera "u kontekstu njegovog pritvaranja ispitivali organi javne sigurnosti provincije Liaoninga " i navela da je on dobio podršku konzulata.

"Imamo samo jednu želju za Božić... a to je oslobađanje Son Jun-hoa jer do danas nisu pružili nijedan dokaz da je uradio nešto loše", rekao je Klinsmann novinarima po povratku reprezentacije iz Kine i pobjede od 3:0 u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2026. godine.

"Nadamo se da će ga kineske vlasti pustiti prije Božića, kako bi mogao da bude sa porodicom", dodao je nekadašnji njemački reprezentativac.

Na pitanje Franc pressa o izjavi Klinsmanna, kinesko Ministarstvo vanjskih poslova odgovorilo je da je Kina "zemlja kojom upravlja vladavina prava".

"Kina svim slučajevima pristupa striktno u skladu sa zakonom i štiti prava i interese uključenih strana", rekao je portparol ministarstva.

Ubrzo nakon hapšenja, Fudbalski savez Južne Koreje poslao je svoje predstavnike u Kinu da rade na oslobađanju igrača, ali je saopštio da je njegov advokat oklijevao da to učini.

Son Jun-ho je odigrao 20 utakmica za reprezentaciju, među kojima i tri od četiri na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Qataru.

federalna.ba/Beta

Jurgen Klismann Son Jun-ho Kina pritvor