KJKP “Toplane - Sarajevo” prinuđeni da zagrijavanje djelimično vrše putem alternativnog goriva
(Izvor: Ilustracija)

KJKP “Toplane - Sarajevo” prinuđeni da zagrijavanje djelimično vrše putem alternativnog goriva

KJKP “Toplane - Sarajevo” obavještava korisnike centralnog grijanja da su u narednim danima prinuđeni da zagrijavanje djelimično vrše putem alternativnog goriva a zbog redukcije prirodnog gasa u Kantonu Sarajevo.

Naime, od KJKP “Sarajevogas-a“ d.o.o. smo obaviješteni da je “Energoinvest” d.d. ograničio isporuku prirodnog gasa prema njima, te da KJKP “Toplane - Sarajevo” moraju reducirati potrošnju prirodnog gasa na 300.000 Sm3, saopćeno je iz KJKP “Toplane - Sarajevo”.

Budući da KJKP “Toplane - Sarajevo” kao osnovno gorivo za proizvodnju toplotne energije koriste prirodni gas, a kako “Energoinvest” d.d. kao glavni dobavljač prirodnog gasa nije nabavio dovoljne količine gasa, te je reducirao njegovu isporuku, KJKP “Toplane - Sarajevo” danas, na dijelu svojih kotlovskih postrojenja vrše zagrijavanje putem alternativnog goriva, kako bi naši korisnici imali kontinuiranu isporuku toplotne energije, stoji u saopćenju.

Imajući u vidu da zbog vremenske prognoze koja u narednim danima predviđa značajan pad temperature, te zbog ograničenog obima isporuke prirodnog gasa a usljed problema “Energoinvest-a” d.d. da obezbijedi dovoljne količine gasa, KJKP “Toplane - Sarajevo” obavještavaju svoje korisnike da su sva kotlovska postrojenja trenutno u pogonu sa ustaljenim režimom rada.

S obzirom da su određene količine alternativnog goriva potrošene u protekloj sezoni, te shodno činjenici da pri niskim temperaturama zagrijavanje putem alternativnog goriva možemo vršiti od 1-2 dana, očekujemo da će “Energoinvest” d.d. u saradanji sa Vladom Kantona Sarajevo obezbijediti dovoljne količine gasa kako bi se trenuta situacija prevazišla - poručili su iz KJKP “Toplane - Sarajevo”. 

federalna.ba/Fena

Toplane Sarajevo grijanje zagrijavanje
Tolane Sarajevo grijanje
0 02.02.2023 08:44
grijanje Sarajevo
0 01.02.2023 10:24
Toplane Sarajevo KJKP "Toplane - Sarajevo" grijanje
0 19.01.2023 17:06