KJKP 'Sarajevogas': Ograničena isporuka gasa za Kanton Sarajevo
(Izvor: Ilustracija)

KJKP 'Sarajevogas': Ograničena isporuka gasa za Kanton Sarajevo

KJKP “Sarajevogas” d.o.o. Sarajevo saopćio je da i danas ima ograničenu isporuku gasa od dobavljača Energoinvesta d.d. Sarajevo, koja nije dovoljna za snabdijevanje svih kupaca u Kantonu Sarajevo, posebno u periodu kad dolazi do značajnog pada temperature kao što je najavljeno za naredne dane.

- Da bi se očuvao gasni sistem i osiguralo snabdijevanje gasom kupaca, koji nemaju mogućnost korištenje alternativnih goriva, ekipe KJKP “Sarajevogas” su u dogovoru sa KJKP “Toplane-Sarajevo” na terenu i sa gasnog sistema isključuju sve kotlovnice koje mogu koristiti lož ulje.

Danas su informisani i svi veliki privredni i poslovni subjekti koji imaju tu mogućnost, da od sutra koriste isključivo alternativna goriva. To je neophodno jer u slučaju pada pritiska u gasnom sistemu ispod granice funkcionalnosti odnosno nesrazmjerne potrošnje prirodnog gasa, u odnosu na ograničene količine koje su na raspolaganju, može doći do dugoročnog prekida isporuke za 60.000 individualnih potrošača u Kantonu Sarajevo koji nemaju mogućnost korištenja alternativnih goriva. Apelujemo na sve potrošače da racionaliziraju potrošnju - navodi se.

Kako naglašavaju, nestabilnosti gasnog sistema doprinijela je i dvostruko veća potrošnja ArcelorMittala, u odnosu na uobičajnu, što predstavlja problem u situaciji kad Energoinvest za FBiH isporučuje ograničene količine gasa.

- Ako se steknu uslovi za isporuku dovoljnih količina gasa, svi potrošači će biti na vrijeme informisani. O svemu je obavješteno Ministarstvo komunalne privrede, infrastrkture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS - saopćio je KJKP Sarajevogas d.o.o. Sarajevo.

federalna.ba/Fena

Sarajevogas
Sarajevogas Toplane Toplane Sarajevo
0 13.01.2022 09:49
Skupština KS Toplane Sarajevo Vodovod i kanalizacija Sarajevogas
0 17.11.2021 13:38