Kirgistan i Tadžikistan dogovorili potpuno primirje
(Izvor: EPA-EFE/Prime Minister's press service)

Kirgistan i Tadžikistan dogovorili potpuno primirje

Kirgistan i Tadžikistan pristali su na potpuno primirje nakon izvještaja o novoj pucnjavi i nakupljanju trupa nakon graničnih sukoba ranije ovog tjedna u kojima je smrtno stradalo 49 ljudi s obje strane, a deseci su ozlijeđeni.

Čelnici tijela državne sigurnosti zemalja najavili su sporazum zajedničkim brifingom u subotu u Kirgistanu nekoliko sati nakon što je služba kirgistanske granične službe rekla da su tadžikistanske trupe otvorile vatru na kirgiška vozila s njihove strane granice, javljaju agencije.

Predsjednici dviju srednjoazijskih država također su u subotu razgovarali telefonom kako bi razmotrili daljnje korake, objavili su njihovi uredi.

-Tragedija koja se dogodila u pograničnom području nikad se više ne smije ponoviti, rekao je Saimumin Yatiyev, šef Tadžikistanskog odbora za nacionalnu sigurnost, dok je stajao pored svog kirgiškog kolege Kamchybeka Tashieva.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov razgovarao je telefonom sa svojim kolegama iz obje zemlje, pozivajući ih da se drže sporazuma o prekidu vatre, priopćilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

Kirgistan i Tadžikistan, koje su bivše sovjetske republike, na svom teritoriju imaju ruske vojne baze i Moskvu smatraju strateškim saveznikom.

Sukobi su izbili ovog tjedna duž granice između tadžikistanske pokrajine Sughd i južne provincije Batken u Kirgistanu zbog spora oko rezervoara i pumpe na rijeci Isfara. Nakon raspada SSSR-a granica između dvije bivše sovjetske republike nikada nije precizno definirana i obilježena, zbog čega su česti incidenti, koji nerijetko uključuju i vojne snage s obje strane.

federalna.ba/Fena

žrtve primirje Kirgistan Tadžikistan
žrtve koronavirus Covid19 pandemija virus oboljeli novozaraženi zaraženi
0 21.06.2021 18:31
žrtve koronavirus Covid19 Italija pandemija virus oboljeli novozaraženi zaraženi
0 21.06.2021 18:13
žrtve Svijet koronavirus Covid19 pandemija virus oboljeli novozaraženi zaraženi
0 20.06.2021 15:16
žrtve koronavirus Covid19 pandemija virus oboljeli novozaraženi zaraženi
0 20.06.2021 13:23
žrtve škola rekonstrukcija Belgija
0 20.06.2021 13:12