Kinezi sumnjaju da omikron stiže i poštom
(Izvor: Ilustracija)

Kinezi sumnjaju da omikron stiže i poštom

Kina poziva ljude da nose maske i rukavice kada otvaraju poštu, posebno iz inostranstva, nakon što su vlasti sugerisale da je prvi slučaj soja omikron virusa korona otkriven u Pekingu mogao da stigne preko paketa iz Kanade.

Vlasti su obećale da će pojačati dezinfekciju prekomorske pošte i insistiraju na tome da poštansko osoblje koje njome rukuje bude u potpunosti vakcinisano.

Mjere predostrožnosti dolaze manje od tri sedmice prije početka Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, u vrijeme kada nekoliko gradova radi na suzbijanju novih slučajeva infekcije virusom korona. "Smanjite kupovinu robe u inostranstvu ili primanje pošte iz inostranstva", javila je državna televizija CCTV kasno sinoć u objavi na društvenim mrežama.

Isti izvor poziva građane da se obavezno zaštite tokom primopredaje licem u lice i da nose maske i rukavice. "Pokušajte da otvorite paket na otvorenom", navodi televizija.

Zvaničnici nadležni za zdravstvo rekli su da je osoba zaražena sojem omikron otvorila paket iz Kanade koji je bio prebačen preko SAD i Hong Konga i da se prenos preko paketa "ne može isključiti". Slučaj je naglasio važnost "lične odbrane", navodi televizija.

Slične prijedloge o tome kako postupati sa paketima, ne samo onima iz inostranstva, dala je Nacionalna zdravstvena komisija na svom zvaničnom "Wee chat" nalogu i ponovo su ih objavile vlasti u gradovima Šangaju i Nandžingu.

Kina je jedina smatrala da se virus korona može prenijeti putem uvoza hladne ili ohlađene robe, kao što su smrznuto meso i riba, iako je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) umanjila rizik.

U posljednjih nekoliko sedmica, Kina se bori sa ponovnim porastom slučajeva u nekoliko gradova, od kojih se neki odnose na visoko prenosivi soj omikron.

Kina je danas prijavila 127 novih lokalnih slučajeva sa potvrđenim simptomima.

Državni poštanski biro juče je izdao obavještenje u kojem se navodi da međunarodna pošta mora da se dezinfikuje nakon što stigne u Kinu, a osoblje koje obrađuje i isporučuje međunarodnu poštu mora da bude vakcinisano protiv kovida 19 i da je primilo treću dozu.

Pošta Kine, takođe, podsjeća primaoce prekomorske pošte da dezinfikuju sadržaj "blagovremeno" naljepnicama na paketima.

federalna.ba/Srna

Kina paketi koronavirus