Kinezi nikako da oproste Messiju
(Izvor: EPA-EFE/FRANCK ROBICHON)

Kinezi nikako da oproste Messiju

Lionel Messi je istakao svoje "posebne" veze sa Kinom, dok se i dalje suočava sa gnjevom kineskih navijača zbog propuštanja utakmice u Hong Kongu. U video snimku na siteu društvenih medija Weibo, Messi tvrdi da ga je povreda navela da odustane od meča 4. februara. Ipak, Messi je igrao u Japanu samo nekoliko dana nakon te utakmice sa Hong Kongom, razbjesnivši navijače u Kini, gdje je izuzetno popularan. Reakcija protiv 36-godišnje argentinske superzvijezde traje sedmicama. Kineski zvaničnici otkazali su dva prijateljska meča sa Argentinom koja su se trebala održati u toj zemlji u martu.

Svjetski prvaci su se trebali suočiti s Nigerijom u Hangzhouu i Obalom Slonovače u Pekingu. No fudbalske vlasti u kineskoj prijestolnici su izjavile su: "Peking za sada ne planira organizirati utakmicu u kojoj bi trebao sudjelovati Lionel Messi." Sportski biro Hangzhoua je također naveo da je utakmica čiji je domaćin bio otkazana iz "svima poznatih razloga".

Državni medij Global Times optužio je fudbalera i njegov klub Inter Miami za "političke motive" s ciljem da "osramote" kinesku posebnu administrativnu regiju.

Ali u video snimku na Weibou objavljenom u ponedjeljak, Argentinac je odbacio te tvrdnje da je preskočio igru iz "političkih razloga" kao "potpuno netačne". Ističući svoju "posebnu naklonost" prema narodu Kine, dodao je: "Da je to bio slučaj, ne bih ni putovao u Japan niti posjetio Kinu onoliko puta koliko jesam." Ponovio je svoju tvrdnju da nije mogao igrati u Hong Kongu zbog upale mišića aduktora. "Pokušao sam da treniram i potrudio sam se za sve one koji su došli da gledaju trening", rekao je. "Učinio sam sve što sam mogao. Išao sam i na fudbalsku kliniku sa svom djecom. Ali stvarno nisam mogao da igram. Osjećao sam nelagodnost i postojao je rizik da se povreda pogorša." Messijeva objava na Weibou, njegov drugi pokušaj da objasni svoj izostanak s utakmice, do sada je privukla oko 55.000 komentara.

Neki su bili skeptični. Jedan komentar je glasio: "Oprostite je zaista vrlo teška riječ za reći."

Neki su ipak pružali podršku. Jedan komentar je glasio: "Znam da voliš Kinu, uvijek ću te podržavati za ono što si učinio za nas".

Oko 38.000 navijača na stadionu u Hong Kongu izviždalo je i tražilo povrat novca kada se suvlasnik Intera Miamija David Beckham obratio publici na kraju meča. Platili su do 620 dolara samo da bi gledali Messija. Od tada im je obećan povrat od 50% od strane organizatora utakmica Tatler Asia. Izvršni direktor teritorije John Lee rekao je da je izuzetno razočaran Messijevim odsustvom i da je zatražio objašnjenje od organizatora utakmice. Drugi zvaničnici, poput zastupnice u Hong Kongu Regine Ip, također su reagovali s bijesom, tvrdeći da "Ljudi u Hong Kongu mrze Messija, Inter-Miami i crnu ruku iza njih" zbog "namjernog i proračunatog prevrtanja".

Samo prošle godine, Messi je u Pekingu dočekan kao rock zvijezda kada je igrao za svoju zemlju u prijateljskoj utakmici protiv Australije. Oko 68.000 obožavatelja platilo je do 680 dolara za priliku da ga vide u akciji. Također je zastupnik velikih kineskih brendova kao što su Huawei, Chery, Tencent, Mengniu, Chishui River Wine i J&T Express.

federalna.ba/BBC

Lionel Messi utakmica Hong Kong