Kinez u SAD-u zbog špijuniranja osuđen na osam godina zatvora

Kinez u SAD-u zbog špijuniranja osuđen na osam godina zatvora

Kinez Ji Chaoqun u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) osuđen je na osam godina zatvora zbog špijuniranja za svoju zemlju dok je studirao na univerzitetu.

Službenici Ministarstva državne sigurnosti i kineske obavještajne agencije su 2013. godine stupili u kontakt s Ji Chaoqunom prije nego što je došao u SAD studirati na Institutu za tehnologiju Illinois u Chicagu.

Nakon sastanka s vlastima u Kini, gdje je boravio tokom zimskih praznika, Ji je pristao "ostatak života posvetiti državnoj sigurnosti", naveli su tužioci.

U optužnici je navedeno kako je Ji podijelio informacije Ministarstvu državne sigurnosti (JSSD) pokrajine Jiangsu o osam državljana SAD-a porijeklom iz Kine i sa Tajvana, koji su gradili karijere u industrijama povezanim sa naukom i tehnologijom. Poslao je podatke koji su bili lažno označeni kao set pitanja za "prijemni ispit".

Ji se također prijavio u rezervu američke vojske 2016. godine prema programu koji regrutira strane državljane s vještinama koje se smatraju vitalnim za nacionalni interes. Navedeno je kako je Ji lagao u svojoj prijavi i u intervjuu da nije imao kontakt sa stranom vladom u proteklih sedam godina, naveli su američki dužnosnici.

Ji je uhapšen u septembru 2018. godine nakon što se sastao s tajnim američkim agentom za provođenje zakona koji se predstavljao kao predstavnik kineskog Ministarstva državne sigurnosti (MSS).

Namjeravao je obavljati posao u oblasti kibernetičke sigurnosti u jednoj od agencija kako bi imao pristup svim njihovim bazama podataka, uključujući one koje sadrže naučna istraživanja, naveli su američki dužnosnici.

Ji Chaoqun (31) je proglašen krivim za navedene optužbe i izrečena mu je zatvorska kazna u trajanju od osam godina.

federalna.ba/AA

Kina presuda špijunaža