Kineskom atletičaru oduzeta pobjeda na polumaratonu u Pekingu
(Izvor: Reuters)

Kineskom atletičaru oduzeta pobjeda na polumaratonu u Pekingu

Organizatori polumaratonske trke u Pekingu oduzeli su danas pobjedu domaćem takmičaru He Jiju, pošto je poslije istrage utvrđeno da su ga trojica trkača pustila da pobjedi. Kako je saopšteno, sva četvorica trkača su diskvalifikovana i moraju da vrate medalje i novčane nagrade koje su osvojili prošle sedmice u polumaratonskoj trci u Pekingu.

Korsnici društvenih mreža u Kini podijelili su video snimak završnice trke na kome se vidi kako su trojica afričkih takmičara pred ciljem propustili domaćeg He Jija koji je pobijedio sprintom.

Istragom je utvrđeno da su trojica trkača iz Kenije i Etiopije namjerno usporili.

Jedan od kenijskih trkača Willie Mnangat rekao je poslije trke da su sva trojica bili angažovani kao pejsmejkeri i da se nisu takmičili za pobjedu. Kako se navodi u saopštenju, sponzor je unajmio četiri trkača pejsmejkera, ali glavni organizatori trke to nisu znali. Jedan od pejsmejkera nije završio trku.

Ne navodi se da li je trka bila namještena, ali su se organizatori izvinili i naveli da je kompaniji glavnog organizatora zabranjeno da organizuje polumaraton u Pekingu.

"Duboko i iskreno se izvinjavamo svijetu i društvu što nismo otkrili i ispravili greške na vrijeme za trku", dodaje se u saopštenju.

federalna.ba/Beta

Peking maraton
Peres Jepchirchir maraton
0 21.04.2024 17:05
Xi Jinping Peking poslovna zajednica SAD
0 27.03.2024 08:25
Rim maraton Asbel Rutto Brian Kipsang Sila Kiptoo Ivyne Lagat Lydia Simiyu Emebet Niguse
0 17.03.2024 14:43