Kinesko ministarstvo: Let balona je izazvan "višom silom"

Kinesko ministarstvo: Let balona je izazvan "višom silom"

Ministarstvo vanjskih poslova Kine saopćilo je danas da je let kineskog "zračnog broda" iznad SAD-a nesretan slučaj izazvan višom silom i optužilo američke političare i medije da koriste ovu situaciju za blaćenje Kine.

SAD su objavile da je riječ o špijunskom balonu koji je "jasno narušio" suverenitet SAD, a državni sekretar Antony Blinken odgodio je posjetu Kini, koja je trebala da počne jučer.

"Kina je uvijek striktno poštovala međunarodno pravo i suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja", navodi se u saopćenju.

U tekstu se dodaje da Peking i Washington nisu zvanično objavili posjetu Blinkena i da su "SAD same saopćile tu informaciju", te da Peking to poštuje.

Ministarstvo je odvojeno saopćilo da je direktor kineske Centralne komisije za vanjske poslove Vang Ji sinoć razgovarao sa Binkenom telefonom o rješavanju situacija koje su posljedice nesretnih slučajeva na miran i profesionalan način.

Vang je rekao Blinkenu da obje strane trebaju da pravovremeno stupe u komunikaciju i izbjegnu pogrešne procjene, dodaje se u saopćenju.

federalna.ba/Srna-Reuters

balon Kina SAD