Kineski premijer posjetit će Australiju prvi put nakon sedam godina
(Izvor: Arhiva/FLORENCE LO/REUTERS)

Kineski premijer posjetit će Australiju prvi put nakon sedam godina

Kineski premijer Li Qiang trebao bi u subotu doputovati u Australiju u četverodnevnu zvaničnu posjetu, a na dnevnom redu su trgovinski pregovori i panda diplomatija, koja predstavlja praksu slanja džinovskih pandi iz Kine u druge zemlje, prenosi Anadolu.

Li je završio trodnevnu posjetu Novom Zelandu, koji je bio prva stanica njegove turneje u okviru koje planira posjetiti tri države.

Tokom boravka u Australiji, održaće bilateralni sastanak s premijerom Anthonyjem Albaneseom i kopredsjedavajući devetim godišnjim sastankom lidera Kine i Australije, prije odlaska u Maleziju.

Očekuje se da će drugi najmoćniji kineski političar nakon predsjednika Xija Jinpinga posjetiti i zoološki vrt Adelaide, koji je od 2009. dom pandama rođenim u Kini te fabriku za preradu litijuma u industrijskom području Kwinana Beach.

Lijeva posjeta je prva posjeta kineskog premijera Australiji u posljednjih sedam godina. Očekuje se da će razgovarati i o paktu o podmornicama na nuklearni pogon AUKUS, tarifama i vojnim aktivnostima u azijsko-pacifičkom regionu.

Na dnevnom redu bi se trebala naći i želja Pekinga da uđe u Sveobuhvatni i progresivni sporazum o transpacifičkom partnerstvu.

federalna.ba/AA

Kina Australija