Kineski balon izazvao privremeno zatvaranje američkog zračnog prostora

Kineski balon izazvao privremeno zatvaranje američkog zračnog prostora

Federalna uprava za avijaciju (FAA) u subotu je privremeno zatvorila tri aerodroma i zračni prostor u nekim dijelovima Sjedinjenih Američkih Država zbog kineskog balona koji je lebdio nad njenom teritorijom.

FAA je saopštio da su aktivnosti na aerodromima Charleston, Myrtle Beach i Wilmington pauzirane zbog "nacionalnih sigurnosnih napora".

Dodaje se da je zračni prostor u Sjevernoj i Južnoj Karolini zatvoren.

U nastojanju da umanji tenzije zbog incidenta s balonom iznad teritorije Sjedinjenih Američkih Država, iz Pekinga je u subotu saopšteno da Kina "nema namjeru narušavati zračni prostor bilo koje suverene zemlje".

"Nemamo namjeru da kršimo i nikada nismo narušili teritoriju ili zračni prostor bilo koje suverene zemlje", navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova Kine.

Povodom oštrih reakcija koje dolaze iz Washingtona, iz kineskog ministarstva su poručili da su "neki političari i mediji u SAD-u podigli prašinu kako bi napali i ocrnili Kinu“.

"Kineska strana se tome čvrsto protivi. Kina uvijek djeluje u strogom skladu s međunarodnim pravom i poštuje suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja", navodi se.

Pentagon je u četvrtak saopštio da prati sumnjivi kineski balon za nadzor iznad kontinentalnog dijela SAD-a.

U ranijem saopštenju Ministarstva vanjskih poslova Kine navodi se da je balon "civilni vazdušni brod koji se koristi za istraživanja, uglavnom u meteorološke svrhe".

Međutim, Pentagon je odbacio kinesko objašnjenje, rekavši da je riječ o "balonu za nadzor".

Nakon incidenta s balonom, američki državni sekretar Antony Blinken odgodio je planirano putovanje u Kinu.

federalna.ba/AA

SAD balon Kina