Kineske vlasti: Bez obzira ko je u Tajvanu na vlasti, postoji samo jedna Kina
(Izvor: Carlos Garcia Rawlins/Reuters)

Kineske vlasti: Bez obzira ko je u Tajvanu na vlasti, postoji samo jedna Kina

Kineske vlasti saopštile su danas da bez obzira ko je na vlasti u Tajvanu, gdje je novi predsjednik Lai Ching-te preuzeo dužnost, to ne mijenja činjenicu da je to ostrvo dio Kine.

"Bez obzira na razvoj unutrašnje političke situacije u Tajvanu to neće ni po čemu promijeniti historijsku i pravnu činjenicu da dvije obale moreuza pripadaju jednoj i istoj Kini", rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Weng Wenbin.

Kina smatra to ostrvo - sa 23 miliiona stanovnika koje ima autnomnu vlast - dijelom sopstvene teritorije, koju namjerava da vrati pod svoju kontrolu, ako je potrebno i silom.

Peking je takođe danas upozorio da će napori ka uspostavljanju nezavisnosti Tajvana završiti - ćorsokakom.

"Nezavisnost Tajvana ide u ćorsokak", rekao je Wang Wenbin.

"Bez obzira u kom obliku i pod kojom zastavom, potraga za nezavisnošću i secesija Tajvana su osuđeni na propast", rekao je portparol i dodao da će svakako doći dan "potpunog ujedinjenja Kine".

Wang je osudio "neke političare malog broja zemalja" zato što, kako je rekao pribjegavaju "političkim manipulacijama o pitanju Tajvana i miješaju se u unutrašnju politiku Kine".

"Kina čvrsto osuđuje takvu praksu i preduzeće potrebne mjere da odlučno brani nacionalni suverenitet i tertiorijalni integritet", rekao je on.

Novi tajvanski predsednik Lai Ching-te položio je zakletvu jutros i obavezao se da će nastaviti status Quo, ravnotežu kojom se čuva suverenitet Tajvana, bez formalnog proglašenja nezavisnosti.

Peking je Laia ranije opisao kao "opasnog separatistu" zbog njegovih izjava u prilog nezavisnosti Tajvana iako je on u međuvremenu ublažio svoju retoriku. Lai je u svom inauguracionom govoru takođe pozvao Kinu da "prekine sa političkim i vojnim zastrašivanjima" Tajvana.

On je zahvalio građanima Tajvana što su pružili otpor "spoljnim silama i odlučno branili demokratiju" i istakao da je "stigla veličanstvena era tajvanske demokratije".

Kineska kancelarija za tajvanska pitanja osudila je ovaj inauguracioni govor ocjenjujući da "šalje opasan signal" i nazvala ga provokacijom čiji je cilj da se podrije stabilnost između dvije obale Tajvanskog moreuza.

Lai se oglušio o "očekivanja javnosti u prilog miru i razvoju", rekao je portparol kancelarije, prenijela je zvanična novinska agencija Xinhua.

federalna.ba/Beta

Kina Tajvan