Kineska letjelica počela putovanje natrag na Zemlju nakon što je prikupila uzorke s udaljene strane Mjeseca
(Izvor: Fena/EPA)

Kineska letjelica počela putovanje natrag na Zemlju nakon što je prikupila uzorke s udaljene strane Mjeseca

Kineska lunarna letjelica započela je svoje putovanje natrag na Zemlju nakon što je prikupila uzorke s udaljene strane Mjeseca, saopćila je u utorak kineska svemirska agencija.

Kineska nacionalna svemirska administracija (CNSA) saopćila je da je uzlazni modul sonde Chang'e-6 razvio kinesku zastavu prije nego što je poletio.

Ova letjelica je bila prva koja je ikada uspješno poletjela s udaljene strane Mjeseca.

Misija dolazi u trenutku kada Kina napreduje u svom svemirskom programu, s ciljem da pošalje čovjeka na Mjesec prije kraja ovog desetljeća.

Vjeruje se da takozvana tamna strana Mjeseca, koja je nevidljiva sa Zemlje, ima veliki potencijal za istraživanje budući da su njeni krateri manje prekriveni drevnim tokovima lave nego bliža strana.

Znanstvenici kažu da bi materijal prikupljen s druge strane Mjeseca mogao pomoći u proučavanju kako je nastao.

Misija je naširoko pozdravljena u Kini, a kineska državna novinska agencija Xinhua opisala ju je kao "podvig bez presedana u povijesti ljudskog istraživanja Mjeseca".

Ge Ping, glasnogovornik misije, rekao je da će analiza prikupljenih uzoraka omogućiti znanstvenicima "produbljivanje istraživanja o nastanku i evolucijskoj povijesti Mjeseca".

federalna.ba/Fena

Kina