Kineska kulinarska ludost za prženim kamenjem potresa internet

Kineska kulinarska ludost za prženim kamenjem potresa internet
(Izvor: Screenshot)

U teškim ekonomskim vremenima, novi dodatak koji štedi novac postaje sve popularniji među kineskim korisnicima interneta: kamenje.

Video snimci kuhara koji prave prženo kamenje najnoviji su trend na kineskim društvenim mrežama. Neki prikazuju kuhare kako prže kamenčiće sa bijelim lukom i čilijem na užurbanim noćnim pijacama, dok drugi prikazuju bukolične scene seljana koji kuhaju svježe „ulovljeno“ kamenje na obali rijeke.

Kako god da je napravljeno, jelo, poznato kao suodiu (usisati i odbaciti) ponovo se pojavljuje, barem u video snimcima ljudi koji zbijaju šale sa prijateljima. Dok neki online kuhari insistiraju da je to ukusno jelo, drugi video snimci prikazuju nesuđene goste kako užasnuto pljuju kamenje. Jedan video sa skoro 800.000 pregleda prikazuje kuhara koji nudi porciju suodiua za 16 juana (oko 4 marke), za koji su neki rekli da je skupo s obzirom da se sastojci mogu ponovo koristiti.

Kaže se da jelo datira stotinama godina unazad, kada bi čamcima u pokrajini Hubei bez izlaza na more nestalo životinja i povrća dok su putovali rijekom Jangce. Nije iznenađujuće, prema jednoj priči o ovom jelu, popularnost mu je izblijedila nakon što su ekonomski razvoj i motorni brodovi došli u Hubei, smanjujući šanse da čamci ostanu nasukani bez zaliha.

Jelo je također povezano s narodom Tujia, etničkom manjinom koja potječe iz planinskog lanca Wuling koji se prostire na granicama Hubeija, Hunana i Guizhoua.

Prema jednom blogu o hrani, riječno kamenje ima prirodan riblji ukus koji se pojačava kada se prži na visokoj vatri.

Ali bez obzira na njihovu kulinarsku privlačnost, mnogi ljudi nisu baš uvjereni. Neki ljudi su naglasili i rizik od gušenja. Drugi komentar predviđa da će sljedeći trend u ishrani biti sastojak koji je lakše progutati: blato.

federalna.ba/The Guardian

prženo kamenje Kina trend