Kina žestoko kritikovala novog češkog predsjednika zbog telefonskog razgovora s tajvanskim kolegom
(Izvor: DW)

Kina žestoko kritikovala novog češkog predsjednika zbog telefonskog razgovora s tajvanskim kolegom

Kina je u utorak osudila telefonski razgovor između novoizabranog predsjednika Češke Petra Pavela i predsjednika Tajvana Tsai Ing-Wen, rekavši da je ignorisao ponovljene pokušaje Pekinga da ga odvrate od poziva.

Poziv od ponedjeljka bio je diplomatski prodor za ostrvo na koje Kina polaže prava, a koje nema formalne odnose s Pragom.

- Izabrani češki predsjednik Pavel ignorisao je uzastopne pokušaje Kine da ne uspostavlja odnose sa Tajvanom - rekao je novinarima portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova Mao Ning Mao.

- On je ustrajao u prelaženju granice koju je Kina postavila, ozbiljno se miješajući u kineske unutrašnje stvari i vrijeđajući osjećaje kineskog naroda - kazao je on.

Peking smatra svaku zvaničnu razmjenu sa Tajvanom kao uvredu za svoj suverenitet. Redovno kritikuje posjete stranih izaslanika ostrvu, ali se poziv između šefa države i Tsaija smatra težom povredom odnosa.

Prije izbora, Pavel je javno izjavio da treba poštovati princip 'jedne Kine'. Kina još jednom poziva Češku Republiku da preduzme hitne i efikasne mjere kako bi eliminisala negativan uticaj ovog incidenta i izbjegla nepopravljivu štetu u kinesko-češkim odnosima - rekao je Mao.

federalna.ba/Fena

osuda
samit G20 osuda agresija na Ukrajinu
0 16.11.2022 07:34
Bisera Turković Ukrajina Rusija osuda napad
0 08.04.2022 21:19
Rusija nuklearna elektrana osuda svjetski čelnici
0 04.03.2022 09:38
Njemačka osuda Rusija
0 24.02.2022 08:18