Kina ubrzava lansiranje digitalne valute
(Izvor: CFS)

Kina ubrzava lansiranje digitalne valute

Digitalna valuta Centralne banke Kine predstavljena je na prvom Međunarodnom sajmu potrošačkih proizvoda, u gradu Haikou u južnoj kineskoj provinciji Hainan.

Narodna banka Kine počela je sa probom digitalne valute u nekoliko regiona od prošle godine.

Digitalnu valutu centralne banke, za razliku od bitcoina, koji je osnovan na decentralizovanom protokolu blockchaina, izdaje i reguliše Narodna banka Kine, koristeći digitalni token kako bi predstavila virtuelni oblik svoje klasične valute.

U 2020. godini Kina je ostvarila transakcije mobilnog plaćanja vrijedne 67 biliona američkih dolara, što je 400 puta više nego u istom periodu u SAD-u.

Iako još nema tačnog vremenskog okvira za lansiranje digitalnog yuana, zamjenik guvernera Narodne banke Kine Li Bo je naveo na forumu Boao, koji je održan prošlog mjeseca, da je Kina kao druga najveća ekonomija na svijetu izazvala brojne komentare i razgovore u stručnim krugovima na tu temu.

Često se govori o tome da će digitalni yuan biti izazov američkom dolaru.

"Svaka zemlja je u osnovi podložna američkom zakonodavstvu, jer se njihovi bankarski sistemi preklapaju sa američkim dolarom", rekao je profesor Luigi Zingales sa poslovnog fakulteta Univerziteta u Chicagu za CGTN.

Dodao je daje "sve više nezadovoljstva u mnogim zemljama svijeta i one ne žele da budu dio toga, naročito kada odluka koju su donijele SAD nastoji da bude promjenljiva".

Naveo je primjer da bi dogovori mogli biti prekinuti kada se sklope sa zemljama kao što je Iran.

Zingales smatra da sada postoji potreba u svijetu za alternativnom valutom.

federalna.ba/Beta

Kina digitalna valuta