Kina šokirana planom SZO za studiju u porijeklu Covida-19
(Izvor: Héctor Retamal/AFP/Getty Images)

Kina šokirana planom SZO za studiju u porijeklu Covida-19

Kina je danas odbacila plan Svjetske zdravstvene organizacije za sprovođenje druge faze istrage o porijeklu virusa korona, koja obuhvata hipotezu da je oboljenje možda nastalo u kineskoj laboratoriji, izjavio je danas potpredsjednik kineske Nacionalne komisije za zdravlje Zeng Yixin.

SZO je početkom mjeseca predložila drugu fazu istraživanja o porijeklu virusa korona u Kini, uključujući kontrole laboratorija i pijaca u Wuhanu i zatražila je transparentnost od vlasti.

"Nećemo prihvatiti ovakav plan o praćenju porijekla virusa jer u pojedinim aspektima zanemaruje zdrav razum i protivi se nauci", naglasio je Yixin.

Prema njegovim riječima, bio je iznenađen kada je prvi put čitao plan SZO jer se navodi hipoteza da je kinesko kršenje protokola u laboratoriji tokom istraživanja uzrok "curenja" virusa.

On je izrazio nadu da će SZO ozbiljno razmotriti stavove i sugestije koje su dali kineski stručnjaci i da će praćenje porijekla virusa korona tretirati kao naučno pitanje i odustati od političkog miješanja.

Yixin je dodao da je Kina protiv politizacije istraživanja. Porijeklo virusa izaziva spor među stručnjacima.

Prvi poznati slučajevi virusa pojavili su se u Wuhanu u decembru 2019. godine. Vjeruje se da je virus prešao na ljude sa životinja koje su prodavane na pijaci.

federalna.ba/Srna

Kina SZO porijeklo koronavirusa
Lloyd Austin Kina Tajvan
0 02.10.2022 18:35
Kina košarkašice Svjetsko prvenstvo
0 30.09.2022 14:07
Australija Kina košarka Svjetsko prvenstvo
0 29.09.2022 14:29
Kina stakleni most
0 28.09.2022 10:07