Kina pozvala međunarodnu zajednicu na saradnju s talibanima

Kina pozvala međunarodnu zajednicu na saradnju s talibanima

Kina je u ponedjeljak ponovo pozvala međunarodnu zajednicu da sarađuje s talibanima koji vladaju Afganistanom, godinu dana nakon što su preuzeli vlast u Kabulu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Talibansko preuzimanje vlasti nakon skoro 20 godina iznenadilo je svijet i dovelo do haotičnog povlačenja američkih trupa iz Afganistana.

Kineski izaslanik u Ujedinjenim nacijama (UN) Zhang Jun rekao je novinarima u New Yorku da je važno sarađivati ​​s novom administracijom kako bi im dali smjernice i povjerenje da krenu naprijed.

Iako Kina nije priznala talibane kao legitimnu vladu Afganistana, ima diplomatske veze s tom grupom.

"Oni koji su se povukli također bi trebali izvršiti svoje odgovornosti. Ne mogu jednostavno reći da su otišli i zaboraviti sve", rekao je Jun.

Također je pozvao da se afganistanska sredstva, koja su ostala zamrznuta u Sjedinjenim Američkim Državama, što prije oslobode.

"Nema opravdanja da bilo ko zamrzne imovinu koja pripada Afganistanu", rekao je kineski diplomata.

SAD su zaplijenile skoro devet milijardi dolara afganistanskih fondova nakon talibanskog preuzimanja vlasti, a administracija Joea Bidena podijelila je zamrznutu imovinu žrtavama terorističkih napada 11. septembra 2001. godine i u humanitarne svrhe afganistanskom narodu.

federalna.ba/AA

Kina talibani
Lloyd Austin Kina Tajvan
0 02.10.2022 18:35
Kina košarkašice Svjetsko prvenstvo
0 30.09.2022 14:07
Australija Kina košarka Svjetsko prvenstvo
0 29.09.2022 14:29
Kina stakleni most
0 28.09.2022 10:07