Kina odobrila još dvije domaće vakcine

Kina odobrila još dvije domaće vakcine

Kineska nacionalna administracija za medicinske proizvode saopćila je u četvrtak da je odobrila još dvije vakcine protiv COVID-19 za javnu upotrebu, povećavajući broj domaćih vakcina odobrenih u Kini na četiri.

Dvije nove vakcine koje su odobrene proizveli su CanSino Biologics Inc and Institut za biološke proizvode u Wuhanu, ogranak Kineske nacionalne farmaceutske grupe (Sinopharm).

One su se pridružile vakcini kompanije Sinovac Biotech odobrenoj u ovom mjesecu, i drugoj iz pekinške jedinice Sinofarma odobrenoj u prošloj godini.

Kina do sada nije odobrila vakcine protiv COVID-19 koje su proizvele zapadne farmaceutske kompanije.

Jedinica Sinopharma iz Wuhana saopćila je u srijedu da njena vakcina ima stopu efikasnosti od 72,51 posto protiv bolesti COVID-19 izazvane virusom, pozivajući se na prelaznu analizu kasnih faza kliničkog testiranja, ne nudeći više detalja.

To je jedna od dvije vakcine kandidata Sinopharma koje su ušle u treću fazu kliničkih proba, i ranije su davane limitiranoj grupi ljudi s većim rizikom od zaraze.

Četiri odobrene kineske vakcine mogu se skladištiti na normalnim temperaturama frižidera, što ih čini potencijalno atraktivnim za zemlje u razvoju koje bi mogle imati poteškoća sa skladištenjem vakcina Pfizera i Moderne koje zahtijevaju mnogo niže temperature skladištenja.

Kina je izvezla vakcine Sinovac i Sinopharm u zemlje širom svijeta, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Kina vakcina cjepiva cjepivo
SAD koronavirus vakcina vakcine vakcinacija imunizacija
0 18.04.2021 22:14
koronavirus Covid19 pandemija Izrael virus oboljeli vakcina vakcinacija cjepiva cjepivo cijepljenje
0 18.04.2021 12:56
Velika Britanija Ramazan vakcina vakcinacija vakcinisanje imunizacija
0 17.04.2021 14:22
Joe Biden Japan SAD Kina Yoshihide Suga
0 17.04.2021 13:06