Kina: Nezavisnost Tajvana znači rat
(Izvor: Arhiv)

Kina: Nezavisnost Tajvana znači rat

Nezavisnost Tajvana znači rat, upozorilo je u četvrtak kinesko Ministarstvo odbrane, prenose državni mediji.

"Podjela ne donosi mir", rekao je glasnogovornik ministarstva Wu Qian, misleći na odvajanje Tajvana od kontinentalne Kine.

On je to izjavio nakon velikih kineskih vojnih vježbi oko Tajvana prošle sedmice nakon inauguracije Williama Lai Ching-tea za predsjednika ostrvske države koju Peking smatra svojom teritorijom.

Wu je rekao da je Narodnooslobodilačka vojska "potpuno spremna i da je u pripravnosti".

"Poduzećemo odlučne akcije da razbijemo sve separatističke pokušaje 'nezavisnosti Tajvana' i osujetimo svako strano uplitanje", rekao je Wu i dodao:

"Tajvan je dio Kine. Kako riješiti pitanje Tajvana pitanje je 1,4 milijarde Kineza, a ne nešto u šta bi se SAD trebao miješati."

Tajvanski predsjednik Lai Ching-te u nedjelju je rekao da je spreman da sarađuje s Pekingom, uprkos vojnim vježbama oko otoka.

Komunikacije između Kine i Tajvana prekinute su 2016. godine nakon što je bivša predsjednica Tsai Ing-wen preuzela dužnost, obećavajući da će braniti suverenitet Tajvana.

Kina tvrdi da je Tajvan "otcijepljena provincija", međutim, Taipei insistira na nezavisnosti od 1949. godine i uspostavio je diplomatske odnose s najmanje 14 država i regiona.

federalna.ba/AA

Kina Tajvan