Kina negirala da je booster rakete njihov

Kina negirala da je booster rakete njihov

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak je negiralo američke tvrdnje da je istrošeni raketni booster za koji se očekuje da će se srušiti na drugu stranu Mjeseca sljedećeg mjeseca, ostatak kineske lunarne misije iz 2014. godine.

Glasnogovornik je rekao da je dotični booster, za koji je NASA nedavno rekla da je vjerovatno iz kineske misije Chang'e 5-T1, "sigurno ušao u Zemljinu atmosferu i potpuno spaljen".

- Kina slijedi međunarodno pravo za razvoj svemirskih poslova, te će štititi dugoročni razvoj svemirskih aktivnosti i provoditi šire konsultacije sa relevantnim stranama - rekao je portparol.

Nezavisni istraživač je prvobitno identifikovao raketni pojačivač kao korišćeni stepen rakete Falcon iz SpaceX-a Elona Muska.

Međutim, američka svemirska agencija NASA saopćila je ranije ovog mjeseca da je veća vjerovatnoća da su svemirski otpad ostali od kineske misije Chang'e 5-T1 lansirane 2014.

Ta misija, u kojoj je svemirska letjelica Chang'e 5-T1 bez posade odnijeta u svemir na trostepenoj raketi Long March 3C u oktobru 2014. godine, imala je za cilj da testira sposobnost povratne kapsule da ponovo uđe u Zemljinu atmosferu. Test je bio uspješan, a kapsula se vratila na Zemlju istog mjeseca.

Misija je bila dio kineskog programa istraživanja Mjeseca, tokom kojeg se zemlja nada da će na kraju poslati ljude na Mjesec. Kineski dizajner lunarne sonde Ye Peijian nedavno je rekao državnoj televiziji CCTV da je "potpuno moguće" postići ovaj cilj prije 2030. godine.

federalna.ba/Fena

Kina svemir NASA