Kina najavila nove vojne vježbe
(Izvor: EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO)

Kina najavila nove vojne vježbe

Kina je u nedjelju najavila da će izvoditi vojne vježbe na Žutom i Bohajskom moru.

Vježba na Bohajskom moru bit će održana od 8. augusta do 8. septembra, dok će druga, na Žutom moru, biti izvedena od 7. do 15. augusta, navodi se u saopćenju Uprave pomorske sigurnosti.

Peking je pokrenuo masovne vojne vježbe oko Tajvana ranije ove sedmice nakon što je predsjedavajuća Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi posjetila otok, odbijajući kineska upozorenja da to ne učini.

Ministarstvo odbrane Tajvana saopćilo je da je kao dio svojih velikih vojnih vježbi u blizini Tajvana i osam kontramjera za odgovor na situaciju, Kina u petak poslala najveći broj vojnih aviona preko Tajvanskog moreuza ove godine. Saopćeno je da je 68 kineskih aviona prešlo ono što je poznato kao srednja linija Tajvanskog moreuza.

Kina je donijela odluku o sankcionisanju Pelosi i članova njene porodice. Osam kontramjera koje je Peking najavio uključuju otkazivanje telefonskih poziva vojnih zvaničnika SAD-a i Kine, radni sastanak kineskih i američkih odjela za odbranu, te suspenziju kinesko-američke saradnje o ilegalnim migracijama, kontroli narkotika i klimatskim promjenama.

Amerika je oštro zamjerila Kini što je odlučila prekinuti dijalog o vojnim pitanjima i klimatskim promjenama, a glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby ove odluke nazvao je neodgovornim.

federalna.ba/AA

Kina Tajvan vojna vježba SAD