Kijev optužio Njemačku da ohrabruje Putina
(Izvor: EPA-EFE/TOMS KALNINS)

Kijev optužio Njemačku da ohrabruje Putina

Ukrajinski šef diplomatije Dmitro Kuleba optužio je danas Njemačku da "ohrabruje" ruskog predsjednika Vladimira Putina poslije odbijanja Berlina da isporuči oružje Kijevu, koji strahuje od ruske invazije.

Rusija je rasporedila desetine hiljada vojnika na svojoj granici sa Ukrajinom zbog čega Zapad strahuje da priprema invaziju.

U tom kontekstu SAD, Velika Britanija i baltičke zemlje najavile su da šalju oružje Ukrajini, konkretno protivvazdušne i protivtenkovske rakete.

Njemačka je saopštila u subotu da će Ukrajini u februaru isporučiti poljsku bolnicu i odbacila ideju o slanju oružja.

"Danas je jedinstvo zapada prema Rusiji važnije nego ikad, rekao je Kuleba na Twitteru.

"Njemački partneri treba da prestanu da podrivaju jedinstvo takvim riječima i djelima i da ohrabruju Vladimira Putina da pokrene novi napad na Ukrajinu, rekao je Kuleba.

On je dodao da je Ukrajina zahvalna Njemačkoj na već datoj podršci ali da su sadašnje izjave razočaravajuće.

Njemačka je već isporučila respiratore Ukrajini i teško ranjeni ukrajinski vojnici se liječe u njemačkim bolnicama, rekla je danas njemačka ministarka odbrane Kristin Lambrecht u intervjuu objavljenom u listu Die Welt. Ona je dodala da isporuka oružja sada ne bi doprinjela smirivanju krize.

Rusija negira da planira bilo kakav napad, ali za deeskalaciju traži pisane garancije o bezbjednosti, između ostalog da Ukrajina neće postati član NATO.

federalna.ba/Beta

Njemačka Ukrajina Vladimir Putin Rusija