Kijev optužio Međunarodni olimpijski komitet da promoviše ruski rat protiv Ukrajine

Kijev optužio Međunarodni olimpijski komitet da promoviše ruski rat protiv Ukrajine

Ukrajinsko predsjedništvo danas je kritikovalo Međunarodni olimpijski komitet (MOK) optužujući ga da "promoviše rat" zato što razmatra mogućnosto odobrenja ruskim sportistima da učestvuju na Olimpijskim igrama 2024, pod neutralnom zastavom.

"MOK je promoter rata, ubijanja i destrukcije. MOK sa zadovoljstvom gleda kako Rusija uništava Ukrajinu i zatim pruža Rusiji platformu za promovisanje genocida" nad Ukrajincima, napisao je na Teitteru savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak.

On je uputio kritike predsjedniku MOK-a Thomasu Bachu. "Očigledno je da novac kojim se kupuje olimpijska hipokrizija nema miris krvi iz Ukrajine, zar ne gospodine Bach", rekao je Podoljak.

Ukrajina, u kojoj se od februara 2022. vodi ruska invazija traži zabranu učešća državljana Rusije i Bjelorusije, kao saveznice Moskve, na sljedećoj Olimpijadi 2024. u Parizu.

MOK je u srijedu saopštio da "razmatra" mogućnost odobravanja učešće sportistima iz te dvije zemlje pod neutralnom zastavom, iako su isključeni iz većine međunarodnih takmičenja od početka invazije.

Te izjave su razljutile vlasti Ukrajine i predsjednik te zemlje Volodimir Zelenski je u petak osudio "hipokriziju" MOK-a i pozvao Thomasa Bacha da posjeti Bahmut, koji je jedan od najvećih žarišta rata sa Rusijom.

Zelenski je sinoć u svom dnevnom obraćanju rekao da je napisao pismo francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu povodom ovog pitanja. "Olimpizam i terorističke države ne treba da se ukrste", rekao je Zelenski.

federalna.ba/Beta

Kijev Rusija MOK