videoprilog Ane Skopljak (Svijet)

Kazahstan prolazi kroz najburniji period od napuštanja SSSR-a

Kazahstan ovih dana prolazi kroz najburniji period od napuštanja SSSR-a. Inače mirna i iznimno bogata zemlja središnje Azije uzdrmana je nakon talasa masovnog nasilja izazvanog porastom cijena nafte. Demonstracije su pokrenule lavinu, koja je prerasla u tiraniju a tiranija u nasilje.Rusija je pristigla u pomoć a međunarodna zajednica osudila je nasilje dok su  iz Kazahstana poručili: Pucajte samo tako se može ugušiti pobuna.

Nemiri u Kazahstanu počeli su protestima vlasnika automobila u jugozapadnoj provinciji Mangistau protiv naglog povećanja cijene tečnog naftnog plina, te su se ubrzo proširili na veći dio zemlje.Pet hiljada demonstranata izašlo je na ulice najvećeg grada Almatija, i glavnog grada Nur Sulatana zahtjevajući smanjenje cijena goriva a kasnije i smjenu vlade.Od početka protesta stradalo je desetine demonstranata a više od 3 hiljade je uhapšeno. Poginulo je I nekoliko policajaca a prema navodima vlasti više od 700 je ranjeno.

Kazahstanski predsjednik Kassym-Jomart Tokayev proglasio je vanredno stanje u Almatiju i okolnoj regiji, te na kraći period ukinuo internet I telefonske veze. Ulazak u Almati bio je nemoguć za vrijeme trajanja policijskog sata.Također u televizijskom obraćanju učesnike demonstracija nazvao je teroristima te izdao naredbu sigurnosnim snagama da pucaju na demonstrante kako bi ugušio ustanak širom zemlje.

Ranije je kazao da je ustavni poredak ponovo uspostavljen u svim dijelovima zemlje, te dodao da će zavođenje javnog reda biti nastavljeno do, kako je naglasio, potpunog uništenja ekstremista. U zemlju su stigle mirovne snage iz Rusije i susjednih zemalja. Ostat će u Kazahstanu dok se ne osigura mir.

"Izdao sam naredbu pripadnicima policije i vojske da pucaju sa namjerom da ubiju bez upozorenja. Izvan zemlje dolaze pozivi stranama da obave pregovore za mirno rješenje – kakva besmislica. Kakvi pregovori se mogu održati sa kriminalcima, ubicama? Morali smo se nositi sa naoružanim i spremnim banditima, lokalnim i stranim, konkretno banditima i teroristima. Zato oni moraju biti eliminisani. To će biti učinjeno što je prije moguće."

Kazahstanski predsjednik u pomoć je pozvao zemalja članica Organizacije sporazuma o kolektivnoj bezbjednosti predvođene Rusijom da dođu u KAzahstan I pomognu u smirivanju situacije. Rusija se odazvala odmah te je oko 3  hiljade ruskih trupa doputovalo u zemlju

"Ruski vojnici koji su došli u Kazahstan počeli su obavljati svoje zadatke. Činomo to u saradnji sa agencijama za provedbu zakona Kazahstana, štitimo Konzulat Ruske Federacije kao i druge važne institucije", kazao je Igor Konashenkov, portparol Ministarstva odbrane Rusije.

SAD su osudile nagomilavanje ruskih vojnih trupa u Kazahstanu kazavši da će se Rusi teško povući kada  zaposjednu teritoriju. Moskva je osudila ovu retoriku američkog državnog sekretara, te uputila telefonski poziv kazahstanskom predsjedniku Tokajevu.

"Zabrinuto posmatramo situaciju i pozivamo na mirno i konsturktivno rješnje. Kada je u pitanju Organizacija sporazuma o zajedničkoj bezbjednoszi, smatram da vlasti Kazahstana imaju kapacitet da se sami  nose sa protestima uz poštovanje prava demonstranata i istovremeno održavanje zakona i reda", istakao je državni sekretar SAD-a Antony Blinken.

federalna.ba

Kazahstan
Xi Jinping Kina Srbija Egipat Kazahstan Turkmenistan
0 05.02.2022 11:43
Kazahstan protesti hapšenje mučenje
0 02.02.2022 14:13
struja Uzbekistan Kazahstan Kirgistan
0 25.01.2022 11:13
Rusija Kazahstan
0 19.01.2022 19:36
Kazahstan sigurnosne snage
0 19.01.2022 07:54