Katar uveo obavezni test na COVID-19 za sve posjetioce iz Kine
(Izvor: Getty Images)

Katar uveo obavezni test na COVID-19 za sve posjetioce iz Kine

Vlasti Katara od danas za ulazak u tu zemlju zahtijevaju od svih putnika iz Kine da pokažu negativne nalaze testa na COVID-19, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju Ministarstva zdravstva Katara navodi se da će se novi propis primjenjivati bez obzira na status vakcinacije putnika i da se test mora napraviti 48 sati prije polaska u Katar.

Nekoliko zemalja, uključujući Sjedinjene Države, Australiju, Japan, Francusku, Španjolsku, Italiju i Južnu Koreju uvelo je slične mjere za posjetioce iz Kine. Prošle sedmice Maroko je postao prva zemlja koja od 3. januara zabranjuje ulazak putnicima iz Kine.

Kina bilježi dramatičan porast infekcija COVID-19 nakon što je brzo ukinula svoju politiku “Zero COVID“, koja je zaustavljala privredu zemlje zbog strogih ograničenja javnog života.

Šef Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je prošlog mjeseca da je vrlo zabrinut zbog razvijanja situacije u Kini sa sve većim brojem izvještaja o teškim kliničkim slikama zaraženih pacijenata.

federalna.ba/AA

Katar Kina Covid19 TEST