Kapi za oči u SAD-u kontaminirane opasnim bakterijama, do sada zabilježena tri smrtna slučaja

Kapi za oči u SAD-u kontaminirane opasnim bakterijama, do sada zabilježena tri smrtna slučaja

Broj smrtnih slučajeva zbog upotrebe kontaminiranih kapi za oči je u Sjedinjenim Državama narastao s jedne na tri osobe, navodi se u saopćenju američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), prenosi NBC News.

Oslijepilo je najmanje osmero ljudi, a četvero ih je moralo na hirurško odstranjivanje očnih jabučica.

CDC je objavio da su kapi bile kontaminirane agresivnom vrstom bakterije koja je otporna na većinu standardnih antibiotika, naziva pseudomonas aeruginosa.

CDC nije objavio starost i spol preminulih pacijenata.

Povučeno je više od deset različitih marki kapi za oči koje se prodaju kao umjetne suze. Većina slučajeva povezana je s kapima za oči marki EzriCare i Delsam Pharma koje proizvodi Global Pharma Healthcare sa sjedištem u Indiji.

Pseudomonas je vrsta bakterije koja se nalazi u okolišu. Infekcija se širi zbog loše higijene, prljavih ruku ili preko medicinskih instrumenata i opreme koji nisu pravilno očišćeni i dezinficirani.

Bakterija je otporna na više vrsta antibiotika i do sada je uzrokovala oko 32.600 infekcija među hospitaliziranim pacijentima u SAD-u te oko 2.700 smrtnih slučajeva, upozorava CDC.

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) prošlog mjeseca je izdala upozorenje zdravstvenim radnicima i javnosti, uz podršku CDC-a, da ne kupuju umjetne suze koje proizvode EzriCare ili Delsam Pharma zbog potencijalne bakterijske kontaminacije.

federalna.ba/Fena

SAD kapi za oči