videoprilog Merile Dizdarević (Mreža)

Kantoni za posebne potrebe

HDZ je legalizovao blokade i opstrukcije kao način političke borbe za ostvarivanje svojih ciljeva. Trenutno ne blokira, sve do prve prilike ....Lanac vlasti kopča i sa vrha i sa dna. Došao do sredine, pa stao. Ključno imenovanje Vlade Federacije, a ključ još niko nema. Dok se ključ za federalnu vladu traži, dva kantona za Čovićeve posebne potrebe SBK i HNK na čekanju. U SBK Čović ne može bez starog partnera SDA, a u HNK mu se DF ispriječio...Koga nema u novim partnerskim odnosima bez njega se ne može u ovim kantonima. Kada veliko NE počinje da postaje veliko DA....Federalne igre partnera, a i onih koji nisu partneri počinju.

Državna završena, slijedi borba za federalnu vlast, koja je u protekle četiri godine bila u blokadi, odnosno tehničkom mandatu. Vertikalno uparivanje vlasti od vrha do dna primarna je želja novih koalicijskih partnera, kojima bi račune mogli pomrsiti - oni stari. Stavljanem roka na izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije , visoki predstavnik Christian Schmidt deblokirao je to imenovanje, ali ne i mogućnost da se izbor vlade FBiH iznova blokira.

"Više nemamo blokade HDZ-a koje je ima,o ta se blokada promijenila. SDA ima 13 glasova u Klubu Bošnjaka i ima većinu, ali to više nije blokada. To je klasični slučaj koji imamo u demokratiji -  unutar jednog naroda su i moraju se dogovoriti. To je tema između Osmorke i SDA", kazao je Schmidt.

Pozive na djelovanje unaprijed - zbog mogućnosti blokada ovaj put od SDA, Schmidt je amortizirao pozivom na demokratiju, što u BiH znači da umrežavanje stranaka može početi. Svi bi da su vlast i nezaobilazan faktor, no ključno je ko ima najjaču kartu, ko jokera u rukavu, ko može zavrtiti rulet i diktirati igru kako na federalnom nivou tako i u SBK-u i HNK-u bez kojih nema nove vlasti dok ne bude one na nivou Federacije.

"Pa trenutno drže i SDA i HDZ s obzirom da će imati predsjednika, odnosno potpredsjednika FBiH i vjerovatno SDP koji će imati svog potpredsjednika i mislim da te tri stranke će prvenstveno morati da sjednu za isti sto, naravno uz uvažavanje toga da i jedna i druga i treća strana imaju neke svoje partnere pri formiranju vlasti. Mislim da drugačije ćemo ući u neke blokade ili ostanke tehničkih mandata, ovako kako jeste", navodi novinar Sedin Ćenan.

"Sve na neki način slijedi sudbinu onoga što će se događati na razini Federalne vlade", naglašava novinar Zoran Krešić.

"Pa zato znate onaj model zrcaljenja između SBK-a i HNK-a kakva je bila praksa i do sada, tako da HNK prati i SBK, a sigruno će pratiti i stvari koje će se odvijati i na federalnoj razini", kazao je Slaven Raguž, predsjednik HRS-a.

Rasplet na federalnom nivou značit će i konačne obrise u HNK-u i SBK-u gdje svi mogu biti prevaga, ali gdje se bez svakoga može. Za uspostavu vlasti potrebna je dvotrećinska većina od ukupno 30 delegata u skupštinama ovih kantona.

"Može se napraviti vlast i u ovoj i u puno drugih prostora bez SDA. Tamo gdje ne može to je Središnja Bosna, kao što se ne može ni u Središnjoj Bosni ni ovdje u Mostaru bez HDZ-a i legitimnih predstavnika Hrvata napraviti izvršna vlast", istakao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

"Po onome što sam ja vidio i što je želja Dragana Čovića jeste da se SBK formira pa da tek onda ide HNK što mislm da SDA neće pristati s obzirom da bi mogla ostati kratkih rukava u HNK-u", smatra Ćenan.

"Te dvije stranke HDZ i SDA ne što su dugo godina povezane tim brakom iz nužde ili interesa teško je napraviti kombinacije bez njih. Imaju toliko dovoljno ruku s obzirom da se tamo vlada bira dvotrećinskom većinom potpuno je nemoguće izbaciti niti jednu niti drugu stranku zajedno sa njihovim partnerima", dodaje Krešić.

Produženje političkog braka iz nužde ili interesa gdje su godinima HDZ i SDA vladali zajedno - jedan kao nezaoibilazan fackor u HNK, drugi u SBK ili raskid pod svaku cijenu? Na terenu igre nadmurivanja starih koalicijskih parnera. Prvo SBK – u kojem SDA sa 11 ruku ima kontrolni paket.

"Bez HDZ bi se moglo i teoretski ali bez SDA ne može", naglašava predsjednik KO SDA SBK Asim Mekić.

"Jednostavno HDZ samo teoretski je moguće ovdje izbaciti iz vlasti, a praktično gotovo nemoguće", kazao je Bojan domić, predsjednik OO HDZ BiH SBK.

"SDA je dakle stranka koja konzumira pravo 11 zastupnika i to je 11 zastupnika koji su u biti ključ za neuspostovljanje Vlade bez ruku SDA. Bez svakoga drugog u SBK se može", kazao je predsjednik KO HDZ 1990 SBK Anto Bilić.

"Po broju osvojenih mandata to jeste ta matematika s tim da ja mislim da će se ovo na kraju završiti da će ipak SDA i HDZ biti u vlasti", smatra Haris Kaniža, predsjednik KO NiP SBK.

"HDZ ukoliko bude insistirala ili otezala ili pravila opstrukcije može veoma lako završiti kao opozicija, da sve ove ostale stanke uđu u vlast sa SDA", naveo je amir Orlović, zastupnik u Skupštini SBK-a.

Odakle isporučuju paket, po uzoru na dugogodišnjeg partnera - nema Vlade SBK bez Federalne i one u HNK - i to sa njihovim kadrovima.

"Postoje neke spekulacije da SDA, ako izgube vlast na federalnom nivou, da ovdje izbace HDZ iz vlasti, da ubace 90 i da se formira hajmo reć neka drugačija vlast u odnosu na ranije ali moje je mišljenje da se to ne može dogoditi i da evo NiP ne bi bila za jednu takvu varijantu", dodaje Kaniža.

Računica je navodno sljedeća - ukoliko HDZ zaobiđe SDA u HNK, SDA bi to isto mogla uraditi sa HDZ-om u ovom kantonu i već za naredne lokalne izbore naći nove partnere iz reda hrvatskog naroda, iako bi ove dvije stranke same vladu mogle formirati već sutra.

"Ako budemo zaobiđeni u HNK na nivou Federacije nećemo praviti ovdje probleme. Ali idu općinski izbori. SDA gdje god bude mogla, a može u 2/3 općina i više HDZ-a više neće biti. Mi nećemo uzeti pozicije koje pripadaju hrvatskom narodu, 6, ali to će biti iz neke druge stranke a ne iz HDZ-a", ističe Mekić.

"Razumijem i taktiziranje kolega iz SDA, razumijem i ovo što rade jer ipak je SDA organizacija koja ima i glavu i rep. To ja gledam kao ukupno taktiziranje njihovo na svim u biti koalicija HDZ-SDA je dugoročno učinila prostor stabilan i uz ove dvije opcije osigurala jedan dobar rezultat, tako da sve drugo što bi uradili ne bi bilo baš racionalno", smatra Domić.

"Sadašnji omjer ministarstva je 5 minimalno pripada HDZ-u, 3 SDA-u i premijer - to je matematika. Znači smatra se da premijer vrijedi dvije ministarske ruke, ok ali kada se broji matematika 5 je uvijek više od 3", kaže Amir Orlović, zastupnik u Skupštini SBK-a (DF).

"Ovdje kamen spoticanja zbog jednog ministarstva. SDA hoće da ima jedno više ministarstvo od HDZ.a i ako im to HDZ da, a vjerovatno hoće, oni će nastaviti tu svoju koaliciju", navodi Kaniža.

Uz dva zastupnika DF-a u Skupštini SDA bi imala 13 ruku, a time i pravo tvrde na poziciju ministra iz reda srpskog naroda u Vladi, a koja je do sada uvijek bila u rukama HDZ-a, uz njihovu saglasnost. Pozicija bi mogla pripasti DF-u koji bi tako ušao u Vladu što bi bio presedan u dosadašnjoj praksi gdje su političku moć dijelili isključivo na pola - HDZ i SDA.

"Međutim, ne mora da znači AKO SA HDZ-om bude išlo kako treba, ako će biti 4:4:1 o tom jednom iz reda iz srpskog naroda ćemo se dogovarati i teoretski šta se može desiti. Ako se ne dogovori vlada u tehničkom mandatu nemamo ništa protiv", navodi Mekić.

Iako je protiv DF-a, HDZ BiH je spreman, tvrdnje su sa terena, dati sve pa i ministarsku poziciju da ostanu vlast, ali pod uslovom koji je Čović navodno ispostavio svom kantonalnom odobru - zaobići 90-ku koja ima dva zastupnika u skupštini, a sve valjda u skladu sa narušenim odnosima ove dvije stranke u SBK.

"Mi smo kao HDZ 1990 u početku stavljani samoinicijativno od strane HDZ BiH u blok 11, a mi u biti smo samostalni politički subjekt, a ne pada nam na pamet da budemo blok 11 sa HDZ BiH. Mi svijeću nikome ne zelimo drzžti. Kantonalni odbor 1990 će jasno tražiti od Predsjedništva 1990 izlazak i napuštanje HNS-a. Naravno da ćemo poštivati volju naše strake ali imam osjećaj i dojam veliku smo cijenu platili kao HDZ 1990 štiteći leđa tom HNS-u u kojem nijedna stranka osim HDZ-a 1990 nema nikakav legitimitet", ističe Bilić.

"Mi smo otvoreni za to zajedništvo, potičemo ga i to se vidi kroz HNS. Na ovom prostoru smo ga da tako kažem baštinili čitav taj prošli mandat. Mislim da je to dobro donijelo HDZ-u pa i HDZ-u 90, a posebno Hrvatima na ovom prostoru", navodi Domić.

"U Srednjobosanskom kantonu je situacija takva da HDZ i SDA su OSUĐENI JEDNI NA DRUGE. Druga opcija jeste da bi Vlada u SBK koja je već HDZ-SDA ostane naredne četiri godine u tehničkom mandatu", kaže Ćenan.

Tako ga je provela i Vlada HNK protekle četiri godine, u blokadi paralelno sa onom federalnom. Ono što je SDA u SBK, to je HDZ sa 11 ruku i kontrolnim paketom u skupštini HNK.

"Teoretski postoji mogućnost da aktualni saziv nastavi svoj tehnički mandat i ove 4 godine, a može se dogovorit ovaj tjedan, tako da je to kako bih rekao teško predvidjeti dinamiku razgovora", smatra Raguž.

"Ko će biti partneri HDZ to ćemo da vidimo. Mi zasigurno pregovaramo i razgovaramo sa HDZ-om kao pobjedicima izbora u našem kantonu i nadam se da će omjer biti takav da ćemo imati vertikalu državne, federalne i kantonalne vlade", kazao je Ismet Lulić, predsjednik KO SDP HNK.

"Dakle HDZ je nezaobilazan faktor, ima više od 1/3 ruku i oni će odabrati sebi partnera u budućoj vlasti. Ne bi me začudilo da sebi za partnera odaberu svog vječitog partnera nikada razvezanih zastava sa dakle SDA, uz podršku naravno koju očekuju od 90, dakle HDZ ima 11 ruku, 90 ima tri i SDA ima 7 i oni sami, hladno, bez ikakvih problema mogu formirati vladu u našem kantonu", navodi Mikulić.

No, sve opcije su otvorene - ko će bit prevaga i dati zlatnu polugu Čoviću u novom omjeru snaga u skupštini, a koji bi mogao SDA sa 7 zastupnika poslati u opoziciju u ovom kantonu, što je u skladu sa željom uspostave vlasti po vertikali, tamo je li gdje je to moguće.

"U ovom dijelu je moguće matematički sklopiti koalciju bez SDA ali u kantonu kakav je HNK mislim da bi to bilo pogrešno", kazao je Džafer Alić, potpredsjednik KO SDA HNK.

Ili će stari partneri SDA i HDZ nastavit gdje su stali ,pitanje je samo uz čiju ruku više i koju cijenu? Ključ je dakle u rukama HDZ-a koji ce otključati vlast kada isposluje ono što želi.

"Dragan Čović može da bira s kojim probosanskim blokom može da ide u vlast i spušta cijenu jednom, odnosno drugom, traži od jednog i od drugog tako da sada imamo informacije da u HNK onaj blok sa kojim bi HDZ formirao vlast bi bio uslovljen da HDZ ima puno više ministarstava u toj vladi nego pobosanski blok koji uđe s njim u vlast", navodi Ćenan.

"Teško da SDA može biti isključena iz vlasti iz HNK iz jednog prostog razloga što bi to podrazumijevalo da se okupe sve stranke uvjetno rečeno Osmorke i zajedno sa Demokratskom frontom koju HDZ ni po koju cijenu s obzirom da je na čelu Željko Komšić ne žele zajedno vidjeti u vlasti, po meni ja bih rekao da je najpragmatičnije rješenje ono koje bi uključilo HDZ BiH i ostale stranke HNS-a da to bude široka koalicija i da to takođe bude SDP i SDA, dakle koalicije sa Demokratskom frontom neće biti", smatra Krešić.

A upravo bi DF mogao biti prevaga koja bi HDZ- u i partnerima okupljenim oko njega omogućila da SDA izgubi političku moć I poziciju u ovom kantonu. U tom procesu podrška HDZ-u bi morala doći od 90-ke sa kojom bi imali 14 ruku, a preostalih 6 moralo bi doći od budućih koalicioni partnera, no kapacitet nije dovoljan.

"Potencijal tkz. Osmorke u našoj skupštini iznosi 5 ruku, dakle neophodno im je 6, pod uvjetom da HDZ ne želi u vlasti HRS, odnosno da HRS ne želi njih. Dakle potencijalni partneri moraju osigurati 6 ruku – bez DF-a tih 6 ruku nema. Dakle mi sa HDZ-om nemamo taj problem da podržimo neki prihvatiljiv program, neku prihvatljivu platformu za formiranje buduće vlasti, nemamo taj problem da podržimo tu varijantu. Najlošija varijanta koju teško da bismo podržali bi bila varijanta sa omogućavanjem SDA da uđe u tu vlast", istakao je Mikulić.

"SDA bi morala ukoliko još uvijek bude ponuđeno da bude učesnik u vlasti, još jedan krug pregovora dogovoriti sa recimo i SDP-om i sa DF-om i sa ostalim strankama. Mislim da prerano je pričati o bilo kojem potezu i HDZ-a i DF-a i SDA, konačnom potezu, sve su to kažem pregovori koji bi trebali izvući najboje za ovaj kanton", kaže Alić.

"Mi nemamo luksuz ostati u opoziciji, SDP je zato pristupio jako ozbiljno i pregovorima i razgovorima i mi ćemo zasigurno participirati u novoj vladi, osim naravno ne po svaku cijenu", istakao je Lulić.

"Ukoliko bude šira koalicija SDA sa SDP-om nema potrebe da zovu DF", smatra Mikulić.

"Ja sam tu istoga stava kao što sam bio i na samom danu, dan nakon izbora, a to je da će se ponovo reafirmirati koalicija između HDZ BiH i SDA ojačana ovaj put sa HDZ 1990 i sa DF-om Željka Komšića, u biti kopirati će se vladajuća stuktura većinski vladajuća struktura iz Gradskog vijeća Grada Mostara, tako da mislim da će aktualni saziv vlasti u HNK produžiti svoj mandat i dalje", smatra Raguž.

Hoće li spojene posude i poseban režim u kantonalnim igrama traženja partnera rehabilitirati stare kolacije ili iznjedriti nove, te hoće li to biti zrcalna rekleksija nove Federalne vlade? Gdje je linija između kapaciteta i želja? Hoće li nepoželjni postati prihvatljivi i ko će biti matematički pobjednik? Da li će političko nadmudrivanje dovesti do novih tehničkih mandata, a političke osvete do nategnutih - neodrživih većina? I ko će nakon osam godina složiti rubikon zvani Federalna vlada?

federalna.ba

SBK HNK formiranje vlasti