Kandidati za Vijeće ministara BiH pred parlamentarnom komisijom
(Izvor: Fena/Arhiva)

Kandidati za Vijeće ministara BiH pred parlamentarnom komisijom

Sjednica Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH, na kojoj će biti razmatrana podobnost i davanje preporuke za potvrđivanje kandidata za obavljanje dužnosti ministara i zamjenika ministara u Vijeću ministara BiH, počela je u Sarajevu.

Novoimenovana predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto uputila je krajem prošle sedmice Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Komisiji za pripremu izbora Vijeća ministara BiH, Prijedlog odluke za potvrdu imenovanja ministara i zamjenika ministara u novom sazivu Vijeća ministara BiH.

Prijedlog za potvrdu imenovanja, Krišto je uputila nakon što je iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA BiH) i Centralne izborne komisije (CIK BiH) zaprimila odgovarajuće izvještaje o provjerama svih 19 kandidata za ministre i zamjenike ministara.

Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH razmatra informacije koje su, u skladu sa Zakonom o Vijeću ministara BiH, dužni dostaviti kandidati imenovani na dužnost predsjedavajućeg i članova Vijeća ministara BiH te, po potrebi, postavlja pitanja imenovanim kandidatima u vezi s dostavljenim informacijama i u pogledu njihove podobnosti za obavljanje dužnosti na koje se predlažu.

Na osnovu dostavljenih informacija i, kada je potrebno, nakon obavljenih razgovora s kandidatima, Komisija odlučuje o tome da li preporučuje Domu potvrdu izbora kandidata. Preporuka Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH, u kojoj se navodi broj glasova ''protiv'' i obrazloženje uz takve glasove, nije obavezujuća za Dom.

Nakon što Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH uradi svoji dio posla, sredinom sedmice bi trebala biti održana i sjednica Predstavničkog doma državnog parlamenta koji treba da potvrdi imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH.  

federalna.ba/Fena

Komisija Vijeće ministara BiH
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine Vijeće ministara BiH Vijeće ministara
0 13.05.2024 17:02
Edin Forto Vijeće ministara BiH
0 07.05.2024 18:26
Zukan Helez Vijeće ministara Bosne i Hercegovine Vijeće ministara BiH Sud BiH Izborni zakon BiH
0 07.05.2024 17:46