Kamerni teatar 55: Sutra premijera predstave "Majka"
(Izvor: Kamerni teatar 55)

Kamerni teatar 55: Sutra premijera predstave "Majka"

Na sceni Kamernog teatra 55, sutra- 01. 06. 2023. , premijerno će biti  izvedena predstava "Majka" . Komad koji je rađen prema tekstu Floriana Zellera, režirao je Dino Mustafić a glumačku postavu čine; Tatjana Šojić, Davor Domazet, Elma Juković i Mehmed Porča.

Dramaturgiju potpisuje Stela Mišković, scenografiju i kostimografiju Adisa Vatreš Selimović, a muziku Irena Popović Dragović.

Florian Zeller se bavi univerzalnom temom porodice, a predstava na inovativan dramaturški način otvara pitanja životnih strahova, tegoba i frustracija kojima smo izloženi. Istovremeno je riječ i o ličnoj predstavi junakinje koja je paradigma žene u savremenom svijetu. Porodica joj je bila prostor života, a onda nastupa sindrom "praznog gnijezda" i ona ostaje sama.

" Ovo je bio zanimljiv umjetnički poduhvat, a probe koje smo imali otkrivale su nam zbog čega je Zeller danas jedan od najizvođenijih pisaca u svijetu. On je otvorio teme koje se tiču naše intime i koje na intrigantan spisateljski način propituje univerzalne teme iz savremene perspektive"- kazao je Dino Mustafić.

Cilj nam je da se u pozorištu progovori o društveno neprihvaćenim temama kao što su: suicid, razvod, mentalne bolesti, pozicija žene u porodici, dječija perspektiva na turbulentni svijet, starenje i smrt…, dodao je reditelj. 

"Društvo funkcioniše u savršenom, licemjernom neskladu. Sve dok ne dođemo do fenomena Majke. Kako u biološkom, tako i u socijalnom smislu, ovaj fenomen se opire svim konvencijama, stegama, emotivnim ograničenjima i kalupima. Majku ne možemo da smjestimo, da uokvirimo, da ukrotimo. Od kad postane, majka pripada djetetu. Bespogovorno i potpuno" -rekla je povodom premijere  dramaturginja Stela Mišković.

Glumica Tatjana Šojić je naglasila da je stvaranje predstave uvijek čarobni čin.

" Dino Mustafić umije da obezbijedi atmosferu povjerenja i nikad ne iznevjeri " - rekla je Šojić.

Predstava "Majka"  zapravo je dio tetaraske trilogije  "Sin", "Majka", "Otac" . Sva tri projekta su rađena pod rediteljskom palicom Dine Mustafića. Prvi dio trilogije "Sin" je izveden nedavno, a treći dio trilogije "Otac" ansambl Kamernog teatra 55 će premijerno igrati 7. juna 2023. 

Kompletna trilogija,kako je rečeno na press konferenciji uoči najavljene premijere, bavi se porodičnim odnosima, čestim iluzijama i greškama, izazivanjem osjećaja krivice, straha, otuđenosti, čežnje za bliskošću, brige i ljubavi.

Reprizna izvođenja sutrašnje premijere "Majka" , biće upriličena  02. i 10. juna.

federalna.ba

 

 

 

 

 

 

 

 

 

pozorišna predstava