Prilog: Ermina Jalimam

Kamate rastu – strah od finansijske nestabilnosti

Američka centralna banka ponovo je podigla kamatne stope za 0,25 posto u nastojanju da uspori privredu i ublaži inflaciju. Međutim, to je izazvalo strahovanje da bi takav potez mogao doprinijeti finansijskim nestabilnostima nakon serije nedavnih bankrota banaka u Americi, ali i u Evropi. Ni Bosna i Hercegovina neće ostati imuna na ove promjene.

 

Današnje podizanje kamatne stope američke centralne banke je deveto zaredom u posljednjih 12 mjeseci. Troškovi zaduživanja povećavaju se u pokušaju da se stabilizuju potrošačke cijene koje divljaju i u Americi koja je prošle godine bilježila inflaciju od 9 posto.  Univerzitetski profesor bankarstva i finansija Sanel Halilbegović:

„Podizanjem bazne kamatne stope je jedan od alata, vjerovatno najefikasniji, borbe protiv inflatornih pritisaka. Podižu se kamatne stope i prema građanstvu i biznisima što samim time uzrokuje usporavanje ekonomskih aktivnosti. Automatski se taj ekonomski kotač usporava i samim tim trebalo bi da dođe do obuzdavanja inflacije.“

 

Profesor Halilbegović prognozira da će i Evropska centralna banka  takođe nastaviti da podiže kamatne stope uprkos najavama da će njihov rast usporiti tokom 2023. godine. Refleksije u Bosni i Hercegovini su neminovne: 

„Samim time imaće uticaja i na banke, pogotovo na banke sa stranim kapitalom u BiH, koje su predominantne, a samim time i na korisnike kredita koji će te kredite plaćati skuplje.“

 

Iako minorna, kako su najavljivali iz bh. banaka, već je došlo do povećanja kamata na kredite građana i poslovnog sektora prethodnih mjeseci. Privrednici strahuju da će svako dalje povećanje kamatnih stopa, posebno na ranije ugovorene kredite, ugroziti poslovanje, a dalje investiranje onemogućiti. Suvad Ećo, iz Udruženja poslodavaca Federacije BiH:

„Mi bh. privrednici smo izvozno orijentisani te ukoliko bi se nastavio rast kamata, ugrozilo bi se i naše poslovanje. Prevashodno je pitanje, da li će povećanjem kamata doći do stagnacije potrošnje? Ako stagnira potrošnja, da li ćemo imati narudžbe za naše proizvode? Tako da će generalno povećanje kamata uticati na sposobnost privrednika.“

 

Inflacija je već dosad osiromašila najveći broj građana Bosne i Hercegovine. S obzirom na to da vlasti dosad nisu poduzele nikakve mjere kojim bi barem ublažile to stanje, ovo će biti novi atak na poluprazne novčanike bh. stanovnika.

 

 

Federalni radio kamate
sport Federalni radio
0 17.04.2024 00:02
Vijesti u 22 Federalni radio
0 16.04.2024 23:03
sport Federalni radio
0 16.04.2024 18:12
Vijesti u 17 Federalni radio
0 16.04.2024 17:04
Vijesti u 17 Federalni radio
0 16.04.2024 10:39
Vijesti u 12 Federalni radio
0 16.04.2024 10:37