videoprilog Azre Delmanović (Federacija danas)

Kakvi su uslovi života u Studentskom domu u Tuzli?

Bliži se nova akademska godina, a samim tim i novi izazovi za studente. Jedan od njih je svakako i studentski smještaj. Imajući u vidu da su zbog poskupljenja, cijene privatnih smještaja premašile mogućnosti jednog studenta, smještaj u studentskom domu zvuči kao povoljno rješenje. No, uz prednosti, takav smještaj ima i svoje nedostatke, a mi smo provjerili i jedno i drugo u Studentskom domu u Tuzli.

Među onima koji su se odlučili na život u studentskom domu je i Lamija Begić. Ovdje živi već pune dvije godine tokom kojih je i pratila samo poboljšanje uslova življenja. Slušala je, priča nam, od starijih kolega i kolegica da je stanje prije nekih pet godina bilo poprilično loše zbog čega je raduje ulaganje u ovom periodu: „Zadnje dvije godine ja sam zaista primijetila taj napredak i zahvaljujući tim entuzijastama koji su zapravo sami studenti i kojima je stalo do standarda studenata, koji su stvarno popravili uslove, da smo svi zadovoljni“.

Zahvaljujući idejama i inicijativama studenata, a realizaciji menadžmenta, u proteklom periodu radilo se na rješenju problema koji su se godinama gomilali. Rekonstrukcija stolarije, zamjena elektro instalacija i mokrih čvorova, uređenje fasade samo su neki od urađenih projekata.  Kada su u pitanju budući planovi, prioriteti su osnovni aparati koji će doprinijeti lakšoj svakodnevnici i uređenje enterijera kako bi se studenti osjećali kao kod svoje kuće.

„Smatram da bi nam bilo potrebno unijeti u domove veš mašine za pranje naše odjeće. Mislim da nam to predstavlja određenu komplikaciju“, ističe Begić

I Eldar Trafić je korisnik Studentskog doma Tuzla: „Meni jednostavno nedostaje ta neka širina - usko je. Samo to, ništa više“.

Jedan od problema koji se reflektuje i na studentske domove jeste poskupljenje osnovnih životnih namirnica. Imajući u vidu da se studenti hrane u restoranu u sklopu doma, očekivano je da će doći i do povećanja cijene smještaja. No, nadležni kažu da će to pokušati riješiti bez stavljanja tereta na korisnike.

„Mi bismo išli na povećanje cijene za onaj dio koji izdvajaju kantoni za svoje studente. Znači, student koji plaća ovu  cijenu će plaćati koju je plaćao i do sad“, objašnjava Jusuf  Džihanović, direktor Studentskog centra Tuzla.

Tako će studenti u Tuzli za svoj smještaj plaćati 91 marku na mjesečnom nivou, a ostatak iznosa snosit će kantoni. Uz rekonstrukcije i uređenja, to su sve pozitivne vijesti, no pitanje je da li je sada već kasno za promjene s obzirom na to da je studenata sve manje i da će kapacitet od 500 mjesta ove godine biti popunjen samo 80%.

federalna.ba

studenti Studentski dom Tuzla
rudnik Mramor ugalj Tuzla
0 08.12.2022 18:43
Tuzla Federalni radio gradonačelnik
0 03.12.2022 16:56
Zerina Vrabac plivanje Tuzla
0 03.12.2022 10:55
Tuzla Ukrajina, svjedočenje sa lica mjesta
0 02.12.2022 18:39
Sevdalinko u srcu te nosim Tuzla
0 02.12.2022 14:13