videoprilog Azre Bećirović (Federacija danas)

Nedostatak vakcina protiv tetanusa u domovima zdravlja u TK-u

Redovna vakcinacija bitan je faktor u životu svakog čovjeka. Vakcina protiv tetanusa uredno se daje u Tuzlanskom kantonu, no šta kada potrebe za ovom vakcinom postoje mimo redovnog programa. Proteklih godina, zbog vakcina se prelazilo i granicu. Ima li ih dovoljno u apotekama, a zašto ih nema u domovima zdravlja, istražila je naša tuzlanska ekipa.

Ako ste stariji od 18 godina i zadobijete neku povredu, ljekar će vam savjetovati da kupite serum i vakcinu protiv tetanusa. U potragu možete odmah krenuti, jer domovi zdravlja nemaju navedenu vakcinu za pomenute slučajeve.

"Obaveza je javnih zdravstvenih ustanova da posjeduju izvjesnu dozu i izvjesnu količinu ovih vakcina i provjerili smo i s Univerzitetsko-kliničkim centrom u Tuzli, oni imaju potrebne količine za hospitalizirane pacijente", tvrdi ministrica zdravstva TK-a Dajana Čolić.

"Kada je u pitanju redovan program vakcinacije do 18 godina, to obezbjeđuje Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, a te vakcine se opet distribuiraju putem kantonalnih zavoda za javno zdravstvo prema domovima zdravlja", pojašnjava Adis Nišić, glasnogovornik Doma zdravlja dr. Mustafa Šehović u Tuzli.

"Taj lijek je na listi ampuliranih lijekova i u obavezi je domova zdravlja da nabave te lijekove", naglašava glasnogovornik ZZO-a TK-a Riad Kurtalić.

No trenutno je situacija takva da lijekove isključivo pacijenti samostalno kupuju u apotekama. Dobra stvar je da su apoteke u Tuzlanskom kantonu snabdjevene zalihama ove vakicine, što proteklih godina nije bio slučaj pa su po nju morali i preko granice – do Srbije. Cijena seruma je oko 40, a vakcina oko 20 maraka. U Tuzlanskom kantonu Zavod zdravstvenog osiguranja refundira građanima troškove.

"Zavod zdravstvenog osiguranja TK-a vrši povrat sredstava za nabavku lijeka tetanus za koji osigurana lica podnesu zahtjev jer su bila prinuđena platiti taj lijek svojim sredstvima. Mi vršimo povrat sredstava na osnovu zahtjeva i medicinske dokumentacije kao prvu dozu odnosno serum i vakcinu i kao drugu revakcinaciju", pojašnjava Kurtalić.

Iz Doma zdravlja Tuzla ističu da problemi, kada je u pitanju nabavka ovog lijeka u pitanju, nisu prouzrokovani zbog samog Doma zdravlja. Novca ima ali je tržište to koje stvara problem a u konačnici građani ispaštaju, poručuju.

"Jako je teško doći do te vakcine zato što je u pitanju defektura tržišta koja traje već pune tri godine", dodaje Nišić.

Zato bi trebalo, poručuju naši sagovornici, ranije planirati zalihe i sistemski osigurati nabavku potrebne vakcine i seruma. Samo na taj način, građani mogu biti sigurni, a ljekari u pripravnosti.

federalna.ba

Tuzlanski kanton antitetanus vakcina