videoprilog Muniba Muhamedbegovića (Dnevnik 2)

Kako smo od struje za izvoz došli do ugroženosti?

Vlada Federacije BiH proglasila je stanje ugrožene sigurnosti opskrbe električnom energijom, na prijedlog Ministarstva energije, rudarstva i industrije. Razlog -  ekstremni porast cijena i nedovoljna ponuda. Kriza na tržištu prouzrokovat će formiranje i kontrolu novih cijena opskrbe električnom energijom.

Postoje li opravdani razlozi za poskupljenje električne energije? Kako je moguće da nam je ugroženo snabdijevanje strujom ako je proizvodimo, snabdijevamo i izvozimo u zemlje regije.

Miješanje politike u rad, gomilanje administracije, neracionalno i nedovoljno ulaganje u rudnike, slaba iskorištenost obnovljivih izvora energije - samo su neki od razloga koji su utjecali na to da Elektroprivreda BiH od preduzeća koje je godinama bilo sinonim za uspjeh, postane gubitaš. Tako na stanje u ovom javnom preduzeću gleda struka.

„Političko upravljanje, umjesto što je trebao biti stručni menadžment. U prethodnih pet mandata iz pet različitih stranaka je pet direktora rukovodilo Elektroprivredom BiH“, ističe stručnjak za energetiku Nihad Harbaš.

Proglašeno stanje ugrožene sigurnosti snabdijevanja el. energijom

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije donijela odluku kojom se proglašava stanje ugrožene sigurnosti snabdijevanja električnom energijom za 2024. godinu, usljed ekstremnog porast...

Priča o poskupljenju najavljuje se već neko vrijeme. No pitanje je kako smo došli u situaciju ugroženosti snabdijevanja električnom energijom. Od struje na izvoz do ugrožene proizvodnje. Struka komentira.

„Očekivani rezultat izostanka velikih investicija i većih investicija u nove proizvodne kapacitete, ako se uvaže svi problemi koje imaju s rudnicama i ako se uvaži sve što je vezano za oporezivanje CO2. Možemo reći da ono što nedostaje i na čemu bi trebalo raditi ozbiljne i značajnije jesu investicije u obnovljive izvore energije“, naglašava prof. dr. Mirza Kušljugić, profesor na Univerzitetu u Tuzli.

Naši sagovornici napominju da se rudnici u sastavu Koncerna Elektroprivrede nikad nisu restrukturirali, što se negativno odrazilo na proizvodnju koja često nije mogla ispratiti ugovorene količine.

„Nikad se rudnici u ovih deset godina nisu restrukturirali. Nikad se nije odvojio rad od nerada - rudar koji je na čistoj toni, na čistom gigadžulu od svih onih koji su vezani za te rudaru. Trošili su se novci u jamu bez dna“, navodi bivši direktor EPBiH Amer Jerlagić.

„To je dovelo, između ostalog, i do toga da nismo imali razvoj novih kapaciteta u proizvodnji električne energije. S druge strane desilo se urušavanje onoga od čega se pravi električna energija, a to su dominantno rudnici, odnosno, ugalj“, dodaje Harbaš.

Ono što je sigurno je da je pred Upravom ovog preduzeća i Vladom Federacije, ali i pred privrednicima težak posao. Kako smanjiti gubitke, a udovoljiti svima.

federalna.ba

Elektroprivreda BiH poskupljenje struje
Elektroprivreda BiH cijene električne energije FERK
0 09.04.2024 14:47
Sanel Buljubašić Elektroprivreda BiH
0 02.04.2024 18:09
ugalj Elektroprivreda BiH
0 29.03.2024 14:26
Edhem Bičakčić Elektroprivreda BiH poskupljenje struje
0 24.03.2024 21:51
tarifni modeli poskupljenje struje
0 24.03.2024 17:42