videoprilog Dine Durmića (Federacija danas)

Kako je TK preko noći nabavio 5.000 doza vakcina i promijenio prioritetne grupe?

Za rubriku – ne povjerovati. Preko noći je Vlada Tuzlanskog kantona nabavila pet hiljada doza vakcina i promijenila prioritetne grupe. Tako će, prema riječima ministra zdravstva uskoro biti vakcinisani pripadnici policije, inspekcije, ali i medijski radnici, koji su se na kraju snašli i individualno ili kolektivno i vakcinisali u susjednoj Srbiji, budući da su raniji višemjesečni pregovori sa Vladom TK i ministrom bili bezuspješni. Zbog nedovoljnog broja vakcina, ni oni koji su od ranije na listi priroriteta još uvijek nisu dobili poziv, a kamoli svoju dozu vakcine.

Svaka nada je izgubljena. Ovako u najkraćem kažu stariji stanovnici Tuzlanskog kantona koji su u prvobitnoj prioritetnoj grupi za vakcinisanje protiv koronavirusa. Čemu se onda trebaju nadati ostali?

Anketa:

„Nije me niko ni zvao. Nisam se vakcinisala. Niko ništa još.“

„Niko me nije zvao, nit' sam se ja javlj'o u Dom zdravlja.“

„Nisam dobio poziv. Imam 72 godine i čekam još.“

I dalje većina čeka. I oni koji su na listi prioriteta, ali i ostali koji misle da će biti uvršteni. I nadležni kažu da je proces usporen. Sa 13. junom na područje najmnogoljudnijeg kantona stigla je 41.460 doza vakcina, što je nedovoljno za vakcinaciju i revakcinaciju tri prioritetne grupe.

„Za područje Tuzlanskog kantona za prve tri prioritetne skupine – zdravstvene radnike, staračke domeve i osobe starije od 60 godina se prijavilo oko 33 hiljade osoba. Za svaku trebaju dvije doze“, kaže nam dr. Jasmina Brkić Džambić, epidemiologinja u Zavodu za javno zdravstvo TK.

Nakon nekoliko mjeseci obećanja u nabavku vakcine se uključio i Tuzlanski kanton i osigurao donacijom Vlade Srbije pet hiljada doza. Preko noći je promijenjena lista prioriteta u kojoj su se odjednom našli i medijski radnici koji su od prvog dana pandemije koronavirusa sa ljekarima na prvoj liniji odbrane.

„Donijeli smo prijedlog da tu budu između ostalog obuhvaćeni pripadnici MUP-a, Uprave policije TK, inspekcijskih organa, prosvjetnih radnika, medijskih radnika“, rekao je Božo Jurić, ministar zdravstva TK.

No, medijski radnici nisu mogli čekati, nego su zbog prirode posla u kojem su izloženi konstatntnom riziku stvar uzeli u svoje ruke.

„S obzirom na naše iskustvo sa koronom sa težim slučajevima oboljenja i nažalost smrtnim slučajevima koje su imale neke naše kolege u porodici, mi smo odlučili da više nećemo čekati i vakcinisali smo se u Srbiji“, izjavila je Selma Jatić, urednica programa RTV Slon.

A samo do jučer, medijski radnici u TK nisu mogli biti uvršteni u bilo kakvu listu prioriteta, jer bi na taj način kako je tvrdio ministar prekršio zakon, iako je u isto vrijeme u drugim kantonima vakcinisan i revakcinisan veliki broj naših kolega.

federalna.ba/Dino Durmić

Tuzlanski kanton vakcine prioritetne grupe
osnovne i srednje škole Tuzlanski kanton
0 26.07.2021 13:44
Fadil Novalić Edin Ramić Tuzlanski kanton
0 23.07.2021 13:13
Fadil Novalić Tuzlanski kanton
0 23.07.2021 11:18