videoprilog Enese Hrustanović (Dnevnik 2)

Zašto nadležni i dalje šute?

Stanje u kampu Lipa i dalje je izuzetno teško. Temperature ispod nule, snijeg koji već dva dana pada, improvizirani šatori i ostaci izgorjelog kampa, surova su realnost za više od hiljadu migranata.

Nemaju pristup čistoj vodi niti redovne obroke. Trenutno im jedino pomaže Crveni križ i Humanitarna organizacija SOS sa jednim obrokom dnevno, dovoljnim tek da prežive dan.

I dok se više od hiljadu ljudi bori za puki opstanak, vlasti u našoj zemlji još ne nude konkretno rješenje.

Kako je do ovakve situacije, zapravo, došlo?

Prije pet dana Međunarodna organizacija za migracije zatvorila je kamp i ostavila 1.300 migranata bez ikakvih uvjeta za život. Brigu o njima vode tek policija i lokalne humanitarne organizacije.

- Grozan dan za migrante i lokalno stanovništvo, ali i za BiH kao zemlju jer je ovo politički neuspjeh BiH da se postigne ispravna politička odluka - kazao je Piter van der Owert, šef misije Oraganizacije za migracije u BiH, nakon čega je vrata ovog kampa zatvorio za 1.300 migranata kojima je to bio jedini dom.

Šansa da se oni ipak tamo vrate nestala je u dimu podmetnutog požara kada su izgorjeli skoro svi šatori.

Očajni migranti krenuli su put Bihaća, ali ih je policija po nalogu Operativine grupe za kontrolu migrantske krize u USK-u vratila. S obzirom na to da rezervni plan nemaju, ostali su tu. U pepelu i blatu napravili minimalne uvjete da provedu noć.

- Ovdje je teško. Nismo jeli tri dana. Gladni smo i spavamo u šumi - priča nam migrant iz Afganistana.

Prvi obrok nakon 24 sata donio je Crveni križ, koji već opslužuje 1.500 migranata u krajiškim šumama.

- Za naredna tri dana imamo hrane i suhih obroka za sve migrante, a pripremili smo i tople obroke ako budu padavine - kaže sekretar Crvenog Križa GO Bihać Selam Midžić.

Evropska unija je isključiva i dalje traži otvaranje Bire, čemu se protivi lokalna i kantonalna vlast i građani koji od utorka 24 sata čuvaju stražu.

- Opet bi bili na ulicama, kao što ih i sada ima, i bit će ih stalno. Nećemo dozvolit i povratak u Biru jer je Bira bila centar svega negativnog što se dešavalo na ovom dijelu - poručuje Fadil Dizdarević, mještanin Prekounja.

Sramota je ovo i Bosne i Hercegovine i Evrope, ali se najviše osjeća u gradu Bihaću, koji sam nosi teret.

Cikotić krivi kantonalnu vlast

Migrantska kriza u Unsko-sanskom kantonu iskomplikovala se, jer je kantonalna vlast odustala od dogovora da se migranti iz kampa "Lipa" prebace u kamp "Bira", tvrdi u izjavi Srni ministar bezbjednosti BiH Selmo Cikotić.Cikotić je naveo da su gradonačelnik Bihaća i kantonalni premijer odustali od pla...

Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća, kaže da ga niko od nadležnih ni evropskih ni bosanskih zvaničnika od zatvaranja kampa i izbijanja požara nije nazvao.

- Ako bismo sada dozvolili da se nasele u Biri, imali bismo u njoj 1.500 do 2.000 migranata, isto toliko i na lipi i oko Bire i grad bi opet bio pregažen. Mi smo spremni pomoći migrantima, ali ne na vlastitu štetu - kategoričan je Fazlić.

Većina zvaničnika je na prazničnom i vikend odmoru i, evidentno, nemaju rješenje za ove ljude koji su ostavljeni na ulazu u Evropu, živi dokaz da smo kao društvo izgubili humanost i smisao postojanja.

federalna.ba

Lipa migranti USK Bihać
krijumčari ljudima migranti Džibuti
0 03.03.2021 15:59
USK potres Velika Kladuša
0 02.03.2021 19:35
zdravstvo Bihać štrajk upozorenja Dom zdravlja Bihać
0 02.03.2021 12:15
Tuzlanski kanton migranti
0 02.03.2021 11:36