videoprilog Mirne Ždralović (Dnevnik 2)

Kako deblokirati rad Komisije za izbor i imenovanje?

U 8 radnih tijela Zastupničkog doma Federacije BiH nedostaje po jedan ili dva člana - prethodnici nakon prelaska na drugu funkciju nisu zamijenjeni jer ih mora imenovati komisija za izbor i imenovanje kojoj, također, nedostaju dva člana. Međutim, problem je taj što ova ključna Komisija već četiri zasjedanja nije ni imala - jer nije bilo kvoruma. Članovi iz opozicije ne dolaze na sjednice, a vladajući to smatraju blokadom. Kažu da sada moraju dogovorom iznaći rješenje i odblokirati rad Komisije.

Sjednice Komisije za izbor i imenovanje sazivane su mjesecima sa objavljenim dnevnim redom. Isto toliko puta bez kvoruma. U praksi, to znači niz blokada. Između ostalog, nakon što su pojedini parlamentarci preuzeli druge dužnosti, mjesta su ostala upražnjena. Brojnim komisijama i odborima nedostaju po jedan ili dva člana, ali bez Komisije za izbor i imenovanje, ta mjesta ne mogu biti popunjena. Dalje, onemogućen je rad i Zajedničke komisije za reviziju oba doma.

Predsjednik komisije za izbor i imenovanje Mladen Bošković (HDZ BiH) kaže da samo Zastupnički dom FBiH može odlučiti kako će Komisija biti deblokirana: „Većina treba na ustavan i zakonit način pronaći rješenje. A koje, to je već predmet razgovora i dogovora“.

Dogovor traže i uz pomoć pravnika. Na stolu nekoliko rješenja. Jedno o kojem se ranije govorilo je da članovi daju ostavke, Komisija bude raspuštena, pa onda ponovo imenovana. Mogućnost je, iako daleka, odluka visokog predstavnika u BiH. Dok potraga traje, Parlament je ostao i bez predsjedavajuće. Mirjana Marinković-Lepić dala je ostavku, ali njeno razrješenje i imenovanje novog predsjedavajućeg također je na Komisiji koja ne zasjeda.

„Nema mehanizam, zato što ne funkcioniše Komisija za izbor i imenovanje da se ona faktički razriješi. Sve navodi na to da je to borba HDZ-a, pritisak HDZ-a na ostale stranke Trojke da bi se Vukoja instalirao kao stranački čovjek“, tvrdi Mahir Mešalić, predsjednik Kluba DF-a u Zastupničkom domu FBiH.

„Iza moje ostavke apsolutno ne stoje nikakvi drugi razlozi, nikakva kombinatorika i nikakve zakulisne radnje“, kaže Marinković-Lepić (NS).

Od ukupno 9 članova, četvero iz stranaka opozicije na sjednicu ne dođe jer ne žele da ih 5 iz stranaka koje čine većinu Parlamentu nadglasaju i imenuju Marina Vukoju, bliskog HDZ-u BiH, za suca u Ustavnom sudu BiH. Čekaju nastavak četvrte sjednice. Međutim, iz stranaka većine kažu da na dnevnom redu tog imenovanja uopće nema, a da će predsjedavajuća u ostavci svoje razrješenje čekati dok ne budu popunjena i druga radna tijela.

„Već 4 posljednje sjednice, protekla 3 ili 4 mjeseca samo i isključivo popuna praznih mjesta u radnim tijelima koja su ostala upražnjena nakon odlaska kolega“, navodi zamjenik predsjednika Komisije za izbor i imenovanje Damir Mašić (SDP).

„Predsjednik Komisije za izbor i imenovanja prekinuo je 4. sjednicu komisije prije tačke dnevnog reda koja glasi 'Utvrđivanje prijedloga za izbor sudije Ustavnog suda BiH kojeg bira Zastupnički dom'. Nakon toga nikada nije organizovao nastavak te sjednice. Kada dobijem poziv za nastavak 4. komisije, odazvat ću se pozivu. Ne vidim problem, ako postoji parlamentarla većina, da na Parlament dođe cijela lista i da glasaju za prvorangiranog“, izjavila je članica Komisije za izbor i imenovanje Edina Gabela (SBiH).

Dok se ne iznađe način za funkcionisanje Komisije, u blokadi niz parlamentarnih procesa. Apsurdno, pravilnik za ovakve situacije rješenje ne predviđa. Dakle, ponovo sve zavisi od dogovora većine koji je, za sada, daleko.

federalna.ba

Komisija za izbor i imenovanja Zastupnički dom FBiH Zastupnički dom Predstavnički dom Predstavnički dom FBiH Parlament FBiH
Mreža Parlament FBiH
0 05.12.2023 21:34
zakonodavnopravna komisija Parlament FBiH
0 28.11.2023 20:43
Komisija za ravnopravnost spolova Predstavnički dom FBiH femicid
0 15.11.2023 12:21