videoprilog Mime Golubić (Dnevnik 2)

Kako će se novi odnosi u USK-u odraziti na formiranje Vlade FBiH?

Formiranje vlasti u Federaciji BiH u novim je poteškoćama nakon što su Stranka za BiH i NES odlučili otvoriti vrata koaliranju sa SDA i DF-om u Unsko-sanskom kantonu. Jučerašnji iznenadni sastanak razjasnio je brojne nepoznanice, ali i otvorio nova pitanja. Ko će činiti vlast u USK-u je jasno, ali bi se procesi pri formiranju vlasti na nivou FBiH mogli dodatno zakomplikovati.

Koalicioni sporazum o uspostavi vlasti u USK-u je napravljen, ali izostao je potpis SBiH, koji, uprkos tome tvrde da njihovo učešće nije upitno. No, pitanje hoće li se ovaj koalicioni kapacitet preslikati i na nivo FBiH izazvalo je brojne reakcije. Najoštrije riječi uputili su iz SDP-a. Prvobitni sporazum je, tvrdi lider ove stranke Nermin Nikšić, prekršen: “Naravno da se ni mi nemamo namjeru praviti mrtvi, ovo je nova realnost. Sporazum je očito prekršen. Sad su malo odškrinuta vrata. Ako neko ko je potpisao sporazum može da razgovara, ne vidim zašto Trojka ne može”.

Najviše polemike izazvao je izostanak rukovodstva SBiH na sastanku u Predsjedništvu BiH. Potpisa za sada nema, kako navode, isključivo iz tehničkih razloga, ali podrške novoformiranoj koaliciji ne manjka.

“Nismo osjećali potrebu da prisustvujemo sastanku, a razlog je čisto tehničke prirode - rukovodstvo nije bilo u Sarajevu. Zajedno djelujemo sa NES-om, to je jedan širi koalicioni sporazum”, kazao je Admir Čavalić, zastupnik ove stranke Parlamentu FBiH.

Međutim, otvara se pitanje kalkuliše li SBiH možda i čeka epilog iz Brčkog? Naime, sjednica Skupštine Brčko distrikta BiH zakazana je za sutra, a umjesto Eseda Kadrića iz SDA, na to mjesto bi mogao doći SBiH-ov Zijad Nišić. Također, kruže glasine da neko iz Trojke uvjetuje podršku SBiH-u u Brčkom odbijanjem koalicije u Unsko-sanskom kantonu. Nadalje, budžet Distrikta u odnosu na budžet USK je znatno veći kada se poredi sa brojem stanovnika. Ipak, iz Stranke za BiH jedno ne taje.

“Ukoliko svi od partnera budu dosljedni i držali se sporazuma, vjerovatno će SBiH delegirati gradonačelnika Brčko distrikta BiH”, istakao je Čavalić

Osim uvjeravanja da se kantonalna priča neće preslikati na nivo FBiH, iz SBiH tvrde da procesi formiranja vlasti u Unsko-sanskom kantonu i Brčko distriktu BiH nemaju poveznicu.

“Ta dva procesa su apsolutno odvojena i ne zavise jedan od drugog po bilo kojem osnovu, tako da nema šanse da se to prelije ovdje”, istako je Abdulah Iljazović, zastupnik SBiH u Skupštini Brčko distrikta BiH.

Ipak, ukoliko bi izostao potpis SBiH za formiranje vlasti u Unsko-sanskom kantonu, SDA, NES i DF imaju potrebnu većinu jer Skupština USK-a broji 30 mandata. SDA, kao i NES, ima osam, a DF tri zastupnika. No, sve bi to moglo predstavljati novi izazov za formiranje vlasti u FBiH. Hoće li novoformirana koalicija imati utjecaja pri formiranju Vlade FBiH, mišljenja su podijeljenja  pa čak i između političkih partnera.

“Nije logično da se nešto prelijeva jer postoji princip koji je preuzeo i DF - da kantonalne organizacije učestvuju u bilo kakvim pregovorima koje se tiču kantona na nivou kantona, što ne mora značiti da ćemo se obavezati na pregovore”, objašnjava Dennis Gratz, zastupnik DF-a u Parlementu FBiH.

SDA-ov zastupnik Parlamentu FBiH Eldar Čomor ističe kako postoji mogućnost da se napravi parlamentarna većina SDA, DF, SBiH, NES: “Vjerovatno možemo doći do broja od 50 zastupnika u Parlamentu”.

Ukoliko bi SBiH i NES istupili iz Osmorke, to ne znači ni da bi trenutna opozicija mogla postati vlast. Naredni korak je prijedlog predsjednice Federacije sa imenom potencijalnog budućeg premijera Federacije i ostalih članova nove Vlade. Podsjećamo, rok za njeno imenovanje istječe početkom aprila.

federalna.ba

USK Vlada FBiH koalicija