Kajganić s predstavnicima "BH novinara" - Podaci o stradalima u proteklom ratu
(Izvor: Fena/Tužilaštvo BiH)

Kajganić s predstavnicima "BH novinara" - Podaci o stradalima u proteklom ratu

Glavni tužitelj Tužiteljstva Bosne i Hercegovine Milanko Kajganić sastao se s čelnicima Udruženja BH novinari - Borkom Rudić, Markom Divkovićem i Fuadom Kovačevićem, koji su glavnom tužitelju prezentirali listu podataka koju su prikupili o novinarima i medijskim radnicima, njih ukupno 80, koji su ubijeni ili su stradali za vrijeme rata u BiH od 1992. do 1995. godine.

S obzirom na to da Posebni odjel za ratne zločine, procesuira predmete ratnih zločina i kršenja međunarodnog humanitarnog prava, ova lista podataka ustupljena je Tužiteljstvu BiH kao ulazna informacija, koja može biti korisna u radu u predmetima za ratne zločine, u kojima postupa Tužiteljstvo BiH.

Za pojedina stradanja novinara, prikupljeni su dostupni podaci i informacije, dok za neka ubojstva i stradanja, nema gotovo nikakvih dostupnih informacija, pa će udruženje nastaviti prikupljati informacije i dokaze, koje će ustupati agencijama za provedbu zakona.

Glavni tužitelj zahvalio je predstavnicima 'BH novinara', na suradnji i pomoći agencijama i institucijama za provođenje zakona, jer su sve informacije o događajima iz perioda rata, koristan materijal za rad na predmetima ratnih zločina.

Također, predstavnici Udruženja informirani su da je Tužiteljstvo BiH nedavno odredilo tužitelja kao kontakt-tačku u Tužiteljstvu BiH za sigurnost novinara, koji će biti kontakt osoba za komunikaciju i koordinaciju sa novinarskim udruženjima, te agencijama za provedbu zakona, koje rade na otkrivanju i kaznenom gonjenju počinitelja kaznenih djela, učinjenih na štetu osoba koje obnašaju poslove od javnog značaja u oblasti informiranja, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

federalna.ba/Fena

Udruženje BH novinari Milanko Kajganić
neovlašteno objavljivanje Milanko Kajganić
0 21.08.2023 14:14
Udruženje BH novinari Milorad Dodik
0 13.08.2023 12:05
Milanko Kajganić
0 22.07.2023 14:51
Transparency International Milanko Kajganić
0 21.07.2023 15:50
BH novinari Udruženje BH novinari Žurnal
0 15.07.2023 11:21
Kadira Šakić RTV Srebrenica genocid u Srebrenici Udruženje BH novinari Bojan Josipović
0 10.07.2023 16:57