videoprilog Senade Mujezinović (Dnevnik 2)

Kajganić nije odgovarao na kritike Ustavnog suda BiH

Svakodnevno svjedočimo vrlo negativnoj, ali već ustaljenoj praksi prebacivanja odgovornosti. Zakon jasno propisuje da su odluke Ustavnog suda BiH obavezujuće, uz utvrđene zatvorske kazne za njihovo neprovođenje. Iz Ustavnog suda kažu da su u posljednje 23 godine Tužilaštvu BiH dostavili informaciju da 24 njihove odluke nisu izvršene. Od tog broja, Tužilaštvo BiH je za 11 predmeta donijelo naredbu o neprovođenju istrage, dok za ostale nema ni informacija. Ko je onda kriv ako se odluke ignorišu i zašto niko ne odgovara?

U BiH i dalje problem neizvršavanje odluka koje se tiču zaštite ustavnosti

Veliki broj odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine se izvršava, ali značajan broj, posebno odluka koje se odnose na zaštitu ustavnosti i koje imaju političke i pravne posljedice, ne izvršavaju se duži niz godina - potvrdila je danas novinarima predsjednica Ustavnog suda BiH Va...

Odluke Ustavnog suda su konačne i obavezujuće, a u članu 239. KZ-a propisano je krivično djelo za koje je utvrđena kazna zatvora u trajanju od 6 mjeseci do 5 godina i njime je inkriminisano ne samo odbijanje izvršenja nego i sprečavanje daljnjeg izvršenja, kao i drugi načini onemogućavanja njihove implementacije. Zvuči strogo, ali nedovoljno za Tužilaštvo, koje ne istražuje neprovođenje 24 odluke tog suda.

„U 11 predmeta Tuzilaštvo nas je obavijestilo da je donijelo naredbu o neprovođenju istrage dok je u ostalim predmetima nema obavijesti o postupanju Tužilaštva“, kazala je Valerija Galić, predsjednica Ustavnog suda BiH.

Od 2002. Ustavni sud je u 98 odluka iz apelacijske nadležnosti donio rješenje o neizvršenju. U 84 predmeta Tužilaštvo je donijelo naredbu o obustavi i neprovođenju istrage, dok u ostalim predmetima Ustavni sud nije obaviješten o postupanju.

„U svojim odgovorima Tuzilaštvo kao razlog navodi da nema dokaza o postojanju osnovane sumnje za počinjenje krivičnog djela“, dodala je Galić.

Prvi čovjek VSTV-a BiH Halil Lagumdžija je u izjavi novinarima potvrdio riječi predsjednice Suda Valerije Galić i naveo da problem ne vidi u radu sudskih vlasti, a ni u radu VSTV-a BiH

S druge strane, glavni tužilac Tužilaštva BiH na kritike sudija Ustavnog suda BiH medijima nije odgovorio, ali jeste dao kratak komentar o predmetu koji se protiv njega vodi.

„Ja sam iz medija prije neka dva mjeseca obaviješten da je Ured disciplinskog tužioca navodno formirao predmet zbog mog intervjua RTRS-u. Dok ne dobijem odluku je li taj intervju iz bilo kog razloga problematičan, ja necu davati nikakve izjave“, kazao je Milanko Kajganić

Tako je kod nas, a podsjetnik o evropskim standardima, posebno kada je u pitanju rad sudstva, dao je šef Delegacije EU-a u BiH Johann Sattler i rekao da je za demokratsko društvo nužnost izvršavanje sudskih odluka te podsjetio da se u 14 ključnih prioriteta kada je riječ o pristupanju EU kao 4. tačka nalazi upravo poglavlje koje se bavi pitanjem pravosuđa, sudom i izvršenjem njegovih odluka.

„Posljednja instanca nisu političari, ni izvršna ni zakonodavna vlast - već upravo sud“, podvukao je Sattler.

U ovom izvještajnom periodu Ustavni sud BiH je izdao ukupno 984 naloga za izvršenje, od čega se 80 posto odnosi na kršenje prava u razumnom roku i naknadu nematerijalne štete, da je sud godišnje rješavao oko 5.000 predmeta u roku godine i po, a da godišnje primi oko 5.500 predmeta. Ima i političkih pritisaka.

„Ustavni sud BiH je izložen pritiscima, ne podliježe im. Ustavni sud BiH profesionalno radi, donosi odluke“, istaknula je Galić.

A jedan od posljednjih pritisaka bio je od vlasti Republike Srpske koje su pozvale Zlatka Kneževića da se povuče sa mjesta sudije, da da otkaz i time “delegitimiše rad najviše sudske institucije u Bosni i Hercegovini.” Uprkos svim dešavanjima i pritiscima, sudija Knežević će biti prisutan na narednoj plenarnoj sjednici već u julu. I ako je Ustavni sud parabola jednog društva, onda i ne čudi što se veliki broj odluka suda koje se odnose na zaštitu ustavnosti, a koje imaju pravne i političke posljedice - ne izvršava.

federalna.ba

Milanko Kajganić Ustavni sud BiH
BIRN BiH Ustavni sud BiH tužiteljica Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine
0 13.10.2023 13:08
Ustavni sud BiH Tužilaštvo BiH
0 09.10.2023 19:55
Dom naroda PSBiH Parlament BiH blokada Ustavni sud BiH SNSD
0 04.10.2023 20:45
Ustavni sud BiH Šefik Džaferović
0 29.09.2023 21:01