videoprilog Eme Šećović (Dnevnik 2)

Kad se pojavi bolest, tad roditelji traže vakcine i počnu vjerovati struci

Posljednjih godina zabilježen je trend smanjenja redovnog vakcinisanja djece u našoj zemlji. Struka upozorava i vakcine smatra ključnim u sprečavanju pojave i širenja zaraznih bolesti, dok roditelji strahuju i suprotstavljaju se. O važnosti imunizacije potrebno je ohrabriti i edukovati roditelje, apeluju stručnjaci.

Dvoipomjesečna beba preminula je nedavno u Mostaru zbog bolesti velikog kašlja ili hripavca. Uz sve napore ljekara, iako je imala i drugih zdravstvenih problema, nisu mogli pomoći jer nije bila vakcinisana.

„Tipičan primjer za ovo je vakcina koja je od 1950. godine u upotrebi protiv hripavca, jednoga oboljenja koje je bilo dominantno na našim terenima i koje je izazivalo najveći broj smrtnih slučajeva, ali zahvaljujući vakcini, pronalasku antibiotika - ta bolest je stavljena pod kontrolu“, kaže Eniz Čolaković, direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK-a.

Ljekari navode da nedovoljan broj vakcinisane djece može dovesti do epidemije, velikog broja komplikacija, teškog invaliditeta, smrti djeteta.

„Kada se pojavi bolest - konkretno, sada velikog kašlja – tada roditelji traže vakcine i onda počnu vjerovati struci. Nažalost, to su krajnji momenti koji ne bi trebali da se dopuste apsolutno“, upozorava Elvira Duraković-Bahador, pedijatrica u Domu zdravlja Vogošća.

Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH ističu kako je vakcinacija najbolja mjera kojom roditelji štite dijete od zaraznih bolesti. Podsjećaju kako su bolesti protiv kojih se vakcinišu djeca tuberkuloza, hepatitis B, difterija, pertusis, tetanus, poliomijelitis, protiv bolesti uzrokovane hemofilusom influence tip b, morbili, rubeola i parotitis.

„Danas se sa ovim bolestima rijetko susrećemo jer nas štite vakcine. Odgodom ili odbijanjem vakcinacije djeca se izlažu riziku obolijevanja od ovih bolesti koje mogu izazvati teške posljedice. Ako je vaše dijete propustilo vakcinaciju, već danas se u domu zdravlja raspitajte o načinima naknadne vakcinacije“, napominju.

U našoj državi, ali i globalno, antivakserski trend je rezultirao time da roditelji imaju nepovjerenje prema imunizaciji djece. Liječnici navode da su pogrešne informacije lako dostupne putem društvenih mreža. Roditelji trebaju tražiti informacije od zdravstvenih radnika. Nauka još nije uspjela dokazati da vakcina rezultira pojavom autističnih oblika ponašanja kod djece, kao što mnogi roditelji misle, kaže pedijatrica Duraković-Bahador: „Upravo odbijanjem vakcine iz straha i nepovjerenja dolazimo do momenta kada ćemo sada imati ponovo imati pojavljivanje ovih bolesti zbog kojih se djeca i vakcinišu“.

„Najveći broj vakcinisane djece imamo još dok je dijete, nakon poroda majke, i to je dok se dijete nalazi u porodilištu - preko 92% vakcinisane djece. U drugome mjesecu, prema podacima koje imamo, vakcinisano je otprilike 90% djece. Druga doza ide u četvrtom mjesecu i tu nam pada na 87%. Zatim, šesti mjesec - imamo pad na na 73%, i u drugoj godini pad je negdje na 42%“, navodi Čolaković.

Vakcina je zakonski obavezna u BiH. Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti FBiH, članom 40, propisuje da se roditelji, ukoliko odbijaju vakcinisati dijete, kažnjavaju i do dvije hiljade maraka.

federalna.ba

vakcinacija vakcinisanje cijepljenje imunizacija