videoprilog Admira Pripoljca (Federacija danas)

Kada će račun biti deblokiran? Kada će rudari dobiti plaće?

Zenica je danas bila u znaku rudarskih protesta jer su tamošnji rudari već  nekoliko dana u radničkom neposluhu dok istovremeno grupa njih štrajkuje glađu. Razlog su odnos nadležnih prema rudarima, ali i neisplaćene plaće i ostale naknade zbog blokade računa od strane Gradske uprave Zenica. Rudari svih rudnika u sastavu koncerna danas su tražili odgovore na brojna pitanja ali i poslali upozorenja da bi u znak solidarnosti sa komoratima iz Zenice u ostalim rudnicima moglo doći do protesta

Najavljena mogućnost generalnog štrajka u svim rudnicima u FBiH

Dvadesetak minuta prije kraja isteka zakazanog roka da im se obrati gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, svjesni da od traženog sastanka neće biti ništa, zenički rudari i njihove kolege iz preostalih šest rudnika iz Koncerna Elektroprivreda BiH napustili su plato ispred Gradske uprave...

Zenički rudari rame uz rame sa komoratima iz drugih rudnika u Federaciji tražili su odgovore na pitanja – kada će račun rudnika biti deblokiran i kada će rudari dobiti plaće?

Peti je dan kako obustavom rada ali i štrajkom glađu zenički rudari upozoravaju:

„Nas politika ne interesuje, nas interesuje naš hljeb“, kazao je Elvedin Avdić, predsjednik Sindikata radnika RMU Zenica.

Novac za isplatu plaća je osiguran, ali račun rudnika je blokirala Gradska uprave Zenica - i to zbog oko 3 miliona duga po osnovu zateznih kamata na već ranije isplaćenu glavnicu dugovanja za korištenje gradskog građevinskog zemljišta. U više navrata po istom osnovu je račun bio blokiran, ali se dolazilo do kompromisa. Ovaj put nije moglo jer je gradonačelnik Zenice, inače, posljednjih dana učesnik pregovora za formiranje Vlade Federacije, ali i drugih aktivnosti, navodno, na godišnjem odmoru.

„Svi mi koji nosimo funkcije i javne ličnosti dužni smo i prema medijima i građanima -  ovo što radite, gospodo, ovo nije prihvatljivo i ovo je sramota“, upozorava Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata radnika Rudnika Kreka.

Kako navodi Sinan Husić, predsjednik Samostalnog sindikata radnika u rudnicima u FBiH, tri dana bezuspješno pokušavaju stupiti u kontakt sa Fuadom kasumovićem: „A znamo da je ne tako davno bio često gost Rudnika mrkog uglja Zenici kada je to njemu, očito, trebalo“.

Odgovora iz Gradske uprave ni na novinarske upite nije bilo, baš kao što nema ni odgovora Upravi rudnika.

„Od Gradske uprave nismo dobili nikakvih potvrdnih odgovora, bez obzira na današnje aktivnosti, zamolbe i molbe - još ništa“, navodi Mensur Hukić, direktor ZD RMU Zenica.

Kako bi se pronašlo trajno rješenje o pitanju duga, nudio je Kasumović  ranije i oprost duga pod uslovom da se novac uplati na račun rudara, ali i iskazivao interes za prelamanje duga na konto nekretnina u vlasništvu rudnika.

„Ne tražimo mi otpis kamata, ono što mi tražimo jeste da se nivo na komunikacije na relaciji Rudnik - Elektorprivreda - Gradska uprava digne na viši nivo. Jadna nam majka - mi dolazimo u situaciju da je taj Hotel Rudar bio kamen spoticanja“, pojašnjava Husić.

Zenički rudari ne odustaju, do deblokade računa proizvodnje nema, a štrajk glađu ne prekidaju.

„Samo nas u vrećama mogu iznijeti - mi odustati nećemo. Ovo je udar na golu egistenciju, ovo je udar na život. Oni se ne pitaju kako je našim porodicama kod kuće - imamo li šta jesti, imaju li oni šta jesti“, dodaje Avdić.

U znak solidarnosti sutra će se u svim rudnicima koncerna održati jednosatni štrajk upozorenja. Međutim, ukoliko račun ne bude deblokiran, nove proteste rudari najavljuju za četvrtak.

federalna.ba

RMU Zenica Rudnik mrkog uglja Zenica Zenica rudnik štrajk
Adnan Delić ZDK Zenica Centar za djecu i odrasle osobe sa poteškoćama
0 22.05.2024 11:23
Arne Johan Vetlesen Zenica Rezolucija o genocidu u Srebrenici
0 21.05.2024 18:21
pomozi.ba pozivi operacija Lica Zenica
0 20.05.2024 08:58