videoprilog Dine Durmića (Federacija danas)

Kada će Centar za autizam u Tuzli početi s radom?

Porazno je da 16 godina roditelji djece s autizmom u Tuzlanskom kantonu čekaju uspostavu rada Centra za ovu namjenu. Od 2008. traje borba roditelja djece s autizmom za prostor, ustanovu i mjesto gdje će imati adekvatnu zdravstvenu, socijalnu i društvenu zaštitu. Sličan centar u Bosni i Hercegovini ne postoji, ne postoji ni registar o broju oboljelih, ali i dalje postoji nada, članova Udruženja koje okuplja ove osobe da će uskoro imati mjesto i prostor za rehabilitaciju štićenika predškolskog i školskog uzrasta kao i adolescenata i osoba u poodmakloj životnoj dobi koje su oboljele od autizma.

Samo su obećanja ono što u proteklim godinama nije nedostajalo kada je u pitanju početak rada Centra za autizam u Tuzli. Svaki sastav Vlade TK-a od 2008. godine do danas je obećao podršku i uradio nešto, ali roditelji djece – osoba s autizmom u konačnici nisu dobili ništa, osim prostorija i novog obećanja da će baš te godine ovaj Centar početi s radom.

"Zatvoreni smo u kući s djecom. Postajemo asocijalni. Ionako smo zatvoreni, a djeca se sve više i više zatvaraju u sebe. Sad se počinju zatvarati i od same familije", ističe Merima Bostandžić, majka djeteta oboljelog od autizma.

Ona kao i desetine drugih roditelja oboljele djece već 16 godina čeka otvaranje centra, a ne treba posebno naglašavati da osobe oboljele od autizma zahtijevaju dvadesetčetverosatni nadzor i punu posvećenost. Skoro otvaranje Centra značilo bi mnogo.

"Sami postupci u pogledu procedure i donošenja podzakonskih akata kao i svih ostalih postupaka za otvaranje ove ustanove su dugotrajni i otežani", navodi Emina Altumbabić, v. d. direktora Centra za autizam Meho Sadiković u Tuzli.

A sve usporava administrativna procedura. U skladu sa sredstvima kojima su raspolagali, nabavili su dio opreme, a u toku je dorada nekolicine podzakonskih akata kako bi Centar bio uslovan za rad i ispunio sve propise.

"Trenutno smo u završnoj fazi u pogledu tih zakonskih akata koji će biti uslov i osnov za početak i funkcionisanje ove ustanove, ali i za početak prijema prvih korisnika", dodaje Altumbabić.

Vlada Tuzlanskog kantona je na posljednjoj sjednici dala saglasnost na Odluku o privremenom određivanju koeficijenta za obračun plaće za vršioca dužnosti direktora. Uskoro se očekuje usvajanje Pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta, što će biti još jedan korak naprijed kako bi ova ustanova konačno počela sa radom.

federalna.ba

Tuzla Centar za autizam
onkologija onkološki pacijenti Tuzla UKC Tuzla
0 25.03.2023 21:06
Tuzla Centar za demokratiju i aktivno građanstvo
0 23.03.2023 21:50
rukometna reprezentacija BiH Kosovo Tuzla SKPC Mejdan Mejdan
0 11.03.2023 13:44
Majke Srebrenice i Podrinja Majke Srebrenice Christian Schmidt Tuzla
0 11.03.2023 12:54
Bokeljski zagovori Vanda Babić-Galić Tuzla
0 11.03.2023 11:35
Božo Skoko Strateško komuniciranje država Tuzla
0 10.03.2023 19:00