videoprilog Ilije Nikolića (Federacija danas)

„Kad majčina suza kane“

„Kad majčina suza kane“ naziv je izložbe održane ispred mostarskog Centra za kulturu. Povod je glasanje u Generalnoj skupštini Ujedninjenih nacija o rezoluciji kojom je 11. juli izglasan kao međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici. Izložba je posvećena majkama Srebrenice te govori o jednom od najmračnijih trenutaka u historiji nakon 2. svjetskog rata.

Autor Esad Esso Lukač izložbe ističe kako fotografije zaista imaju moć da prenesu duboke emocije i da zabilježe trenutke koji ostaju urezani u našim sjećanjima. Isto tako navodi i koji su to glavni motivi ove izložbe te koliko, zapravo, znači rezolucija o Srebrenici: “Ovo je zbog svih. Svaka poruka ovdje, svaka priča ovdje treba da se završi rečenicom - da se nikada, nigdje i nikome više ne ponovi Srebrenica. Dakle, odnosi se na sve ljude svijeta. 11. juli će biti poznat u svjetskoj historiji kao dan sjećanja na žrtve genocida i to je jako bitno i za kulturu sjećanja - poruka Srebrenice da se nikad nikome ne ponovi, poruka i zločincima da jednostavno ne može proći nekažnjeno”.

Organizacijski dio ove izložbe preuzeo je mostarski Centar za kulturu. Oni navode i koji su to razlozi zbog kojih su došli na ideju organizirati ovakvo što, te zbog čega je bitno skrenuti pažnju na Srebrenicu.

“Da to ne bude nekakvo posebno klasično otvorenje nego da svi zajedno, onoliko koliko mi možemo, još jednom skrenemo pažnju na Srebrenicu koja je, kažem, svjetska sramota”, ističe Dario Terzić, organizator i urednik u Centru za kulturu Mostar.

Srebrenica, kako naši sagovornici navode, mora postati mjesto koje je bitno i od međunarodnog značaja. U tišini i sa posebnim emocijama svake godine 11. jula trebamo se prisjetiti svake žrtve ovog strašnog zločina.

federalna.ba

Kad majčina suza kane izložba Esad Esso Lukač