Južnokorejska vojska ispalila hice upozorenja da bi potisnula sjevernokorejske vojnike
(Izvor: Ilustracija/South Korean Defence Ministry)

Južnokorejska vojska ispalila hice upozorenja da bi potisnula sjevernokorejske vojnike

Južnokorejska vojska ispalila je u utorak hice upozorenja kako bi potisnula sjevernokorejske vojnike koji su "nakratko" prešli granicu po drugi put za manje od dvije sedmice, tvrdi Seul.

„Sjevernokorejski vojnici su u utorak ponovo prešli vojnu liniju razgraničenja unutar demilitarizirane zone nakon što je južnokorejska vojska ispalila hice upozorenja“, objavila je novinska agencija Yonhap sa sjedištem u Seulu, pozivajući se na izjavu Združenog načelnika štabova.

Oko 20 do 30 sjevernokorejskih vojnika koji su nosili radni alat prešlo je granicu, za šta južnokorejska vojska kaže da je slučajno.

Posljednji incident dogodio se nekoliko sati prije dolaska ruskog predsjednika Vladimira Putina u dvodnevnu posjetu Sjevernoj Koreji. On je prvi ruski predsjednik koji će posjetiti Sjevernu Koreju u 24 godine.

Južna Koreja je 9. juna tvrdila da su sjevernokorejski vojnici nakratko prešli demilitarizovanu zonu, što je navelo njene trupe da ispaljuju hice upozorenja.

Koreje su podijeljene od Korejskog rata 1950-ih, koji je završio primirjem, a ne prekidom vatre. Duž granice Koreje su odvojene demilitarizovanom zonom.

federalna.ba/AA

Sjeverna Koreja Južna Koreja upozorenje