Južnoafrikanci glasaju na najneizvjesnijim izborima od kraja aparthejda
(Izvor: EPA-EFE/KIM LUDBROOK)

Južnoafrikanci glasaju na najneizvjesnijim izborima od kraja aparthejda

Južnoafrikanci su u srijedu počeli glasati na najkonkurentnijim izborima od kraja aparthejda, a istraživanja javnog mnijenja pokazuju da će Afrički nacionalni kongres (ANC) izgubiti parlamentarnu većinu nakon 30 godina vladavine.

Biračka mjesta otvorena su u 07.00 ujutro, a birači su stajali u redu na nekim lokacijama, uključujući osnovnu školu Hitekani u velikm naselju Soweto u blizini Johanesburga, gdje se očekivalo da će predsjednik Cyril Ramaphosa glasati kasnije.

Zaštitar Shivambu Yuza Patric, 48, došao je pravo na biračko mjesto nakon što je radio noćnu smjenu. Rekao je da nije glasao na prethodnim izborima jer je izgubio vjeru u ANC, ali se nada da će ovi izbori donijeti promjenu.

- Oni ne rade ništa za ljude - rekao je za ANC. Dodao je da će u posljednji trenutak odlučiti za koga će glasati, ali je naginjao maloj opozicionoj stranci ActionSA.

Tada predvođen Nelsonom Mandelom, ANC je došao na vlast na prvim višerasnim izborima u Južnoj Africi 1994. godine i od tada je osvojio većinu na nacionalnim izborima koji se održavaju svakih pet godina, iako je njegov udio glasova postepeno opadao.

Ako ovaj put padne ispod 50 posto, ANC će morati da sklopi dogovor sa jednom ili više manjih stranaka da bi vladao - što su nepoznate i potencijalno nestabilne vode za mladu demokratiju kojom je do sada potpuno dominirala jedna stranka.

Međutim, ANC je još uvijek na putu da osvoji najveći dio glasova, što znači da će njegov lider Ramaphosa vjerovatno ostati na funkciji, osim ako se ne suoči s unutrašnjim izazovom ako učinak stranke bude lošiji od očekivanog.

Nezadovoljstvo birača zbog visokih stopa nezaposlenosti i kriminala, čestih nestanka struje i korupcije u stranačkim redovima leži iza postepenog pada ANC-a.

federalna.ba/Fena

Južna Afrika izbori
Ruanda izbori Paul Kagame
0 16.07.2024 11:43
Južna Afrika požari vatrogasci
0 15.07.2024 14:48
Ruanda izbori predsjednik
0 15.07.2024 09:13
Južna Afrika saobraćajna nesreća školska djeca
0 10.07.2024 13:24