Južna Koreja i SAD planiraju "tabletop" vježbe narednog mjeseca
(Izvor: Ilustracija)

Južna Koreja i SAD planiraju "tabletop" vježbe narednog mjeseca

Južna Koreja i Sjedinjene Države održat će narednog mjeseca 'tabletop' vježbe koje će uključivati proširene američke napore odvraćanja dok se saveznici kreću ka boljem suprotstavljanju nuklearnim prijetnjama Sjeverne Koreje, izjavio je južnokorejski ministar odbrane.

Tabletop vježbe su sesije temeljene na raspravi za razne simulirane vanredne situacije na kojima se članovi tima sastaju u neformalnom okruženju kako bi razgovarali o svojim ulogama u hitnim slučajevima i odgovorima na određenu hitnu situaciju.

Sjeverna Koreja je prošle godine lansirala neviđeni broj projektila, dok su američki zvaničnici upozorili da bi se mogla pripremati za svoje prvo testiranje nuklearnog oružja od 2017. godine.

Zvaničnici u obje prijestolnice saopćili su da su u pregovorima o poboljšanju zajedničkog nuklearnog planiranja i pokretanju stonih vježbi, ali da vremenski okvir još nije određen.

"Dvije zemlje će održati tabletop vježbe u februaru u okviru scenarija nuklearnih napada Sjeverne Koreje - rekao je južnokorejski ministar odbrane Lee Jong-sup na konferenciji za novinare nakon novogodišnjeg političkog brifinga za predsjednika Yoon Suk-yeola, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

SAD Južna Koreja