Južna Koreja i SAD osudili sporazum Rusije i Sjeverne Koreje kao prijetnju miru
(Izvor: Fena/Ilustracija)

Južna Koreja i SAD osudili sporazum Rusije i Sjeverne Koreje kao prijetnju miru

Ministar vanjskih poslova Južne Koreje Cho Tae-yul i američki državni sekretar Antony Blinken osudili su novi sporazum između Rusije i Sjeverne Koreje kao ozbiljnu prijetnju regionalnom miru i stabilnosti, objavilo je ministarstvo vanjskih poslova u Seulu u petak.

Dvojica šefova diplomatije u telefonskom razgovoru u četvrtak također su razgovarali o načinima da se odgovori na pakt Moskve i Pyongyanga i dogovorili su se da će pomno pratiti situaciju, saopćilo je ministarstvo.

Blinken je izjavio da , u kome su Rusija i Sjeverna Koreja objavili da će obje zemlje pružiti hitnu vojnu pomoć jedna drugoj ako se bilo koja od njih suoči s oružanom agresijom.

Cho je rekao da je svaka saradnja u cilju jačanja vojnih sposobnosti Sjeverne Koreje očigledno kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a, navodi se u saopćenju.

Sjedinjene Države razmotrit će različite načine da odgovore na prijetnju međunarodnom miru i stabilnosti od Rusije i Sjeverne Koreje, kazao je Blinken, a prenosi ministarstvo.

Južnokorejski savjetnik za nacionalnu sigurnost Chang Ho-jin izjavio je u četvrtak da će Seul razmotriti mogućnost isporuke oružja Ukrajini kao odgovor na pakt Rusije i Sjeverne Koreje, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Južna Koreja SAD