Justin Bieber za 200 miliona dolara prodao prava na svoje pjesme
(Izvor: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT)

Justin Bieber za 200 miliona dolara prodao prava na svoje pjesme

Justin Bieber prodao je svoj dio prava na svoju muziku Hipgnosis Songs Capitalu za navodnih 200 miliona dolara. Tvrtka sada posjeduje udio pop zvijezde u nekim od najvećih hitova posljednjih godina - uključujući Baby i Sorry.

Bieber, jedan od najprodavanijih umjetnika 21. stoljeća, pridružuje se rastućoj skupini umjetnika koji su zaradili na svojim katalozima. Ovaj potez znači da će Hipgnosis primiti isplatu svaki put kada se pjesma čiji dio oni posjeduju pušta u javnosti.

Tvrtka - pothvat vrijedan milijardu dolara između financijskog diva Blackstone i britanskog Hipgnosis Song Managementa - stekla je Bieberova autorska prava za izdavanje njegovog kataloga od 290 pjesama.

To uključuje svu njegovu muziku objavljenu prije 31. decembra 2021. - i njegov autorski udio.

U ugovoru su stečena i umjetnička prava zvijezde na njegove master snimke.

Hipgnosis nije otkrio uslove ugovora, ali je izvor rekao novinskoj agenciji AFP da je vrijedan oko 200 miliona dolara. Umjetnici sve više prodaju udjele u svom radu muzičkim fondovima - uključujući Justina Timberlakea i Shakiru, koji su također sklopili ugovore s Hipgnosisom.

No, trend je češći među starijim umjetnicima. U posljednje dvije godine, muzičke legende Bob Dylan i Bruce Springsteen prodali su kataloška prava Sonyju.

Springsteen je navodno dobio 500 miliona dolara za prodaju svog životnog djela. Hipgnosis Songs Fund izrađuje katalog hit pjesama - i poziva velike institucionalne investitore da podijele prihod. Fond je pušten na Londonsku berzu u julu 2018.

Čovjek koji ga je osnovao, Merck Mercuriadis, ranije je rekao da hit pjesme mogu biti "vrjednije od zlata ili nafte". "Utjecaj Justina Biebera na globalnu kulturu u posljednjih 14 godina doista je bio izvanredan", rekao je, najavljujući najnoviji ugovor.

federalna.ba/BBC

Justin Bieber autorska prava muzika
tamburaši kultura muzika Mostar BiH Crna Gora
0 01.08.2022 16:01
kultura EXIT festival Sjeverna Makedonija muzika
0 01.08.2022 12:24
Carlos Santana koncert kultura muzika
0 06.07.2022 09:53
knjiga promocija BiH muzika
0 16.06.2022 16:14