Jurić za Federaciju danas: Miljama smo daleko od masovne imunizacije

O vakcinaciji i epidemiološkoj situaciji u Zapadnohercegovačkom kantonu smo razgovarali sa epidemiologinjom i direktoricom kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo, Andreom Jurić.

Navodi da se danas javno vakcinisala kineskom vakcinom, kako bi onima koji se boje pokazala da nemaju čega da se boje, da ništa strašno neće da se dogodi.

"Sve je prošlo u najboljem redu, nisam imala nikakvih nuspojava do ovog trenutka, čak ni bol na mjestu uboda. Radimo prema Planu cijepljenja federalnog Zavoda za javno zdravstvo koji je jasno definirao prioritetne grupe. Ako nam u određenoj skupini nedostaje kandidata mi prelazimo na narednu skupinu, odnosno nudimo i ostatku stanovništva vakcinu jer pojedine imaju kraće rokove tako da ne možemo dozvoliti da nam u ovim vremenima cjepiva propadaju. Za sada nemamo većih problema, skoro sve doze AstraZenece smo potrošili. Pfizer je također potrošen, ali njega smo dobili svega 300 doza. Veliki je interes za kineske vakcine tako da ne očekujemo većih problema."

Kaže da je na početku registracije građana za vakcinaciju interes bio jako veliki.

"Bilo je stanovnika s područja FBiH. Želim naglasiti da, ukoliko budemo imali viška doza bilo kakvog cjepiva, a da ne bude dovoljno zainteresiranih u ZHK, ćemo iskoristiti prijavljivanje naših građana za komercijalnu vakcinu koja nažalost nije našla put do nas, mi ćemo ih kontaktirati i pozvati u naš Zavod. Smatramo da moramo cijepiti što više ljudi jer su stope smrtnosti prevelike. ZHK broji 205 umrlih na 100.000 stanovnika i to je jako visoka stopa smrtnosti."

Jurić ističe da u mnogo čemu ispaštamo jer nismo bili ujedinjeni, pravovremeni.

"Rasipali smo ljudske resurse, rasipali smo vrijeme, mnogo se oslanjali na druge i nažalost to smo platili vrlo visokim stopama smrtnosti. Nikad nije kasno. dobro bi bilo da sada 10 Vlada i kantona zajednički sjednu i vide šta mogu napraviti. Miljama smo daleko od masovne imunizacije."

Smatra da se malo uradilo na promociji imunizacije.

"Treba ljudima približiti šta je to cjepivo, od čega nas štiti, zašto nam je važno. To je jednako važno raditi kao i nabavku cjepiva jer se može dogoditi da dobijemo veću isporuku cjepiva, a da jednostavno nećemo imati dovoljno educiranih ljudi, dovoljno svjesnih da je imunizacija potrebna. Te neke stvari treba raditi paralelno i pravovremeno."

"Ne znamo kako ćemo steći kolektivni imunitet kad jedan imunitet prolazi, dok drugi još nije ni postignut. Ono čemu se najprije možemo nadati je da zemlje u susjedstvu riješe problem pa bi samim tim i mi bili u manjem riziku za eskaliranje velikih brojeva. Osobno nemam neku nadu da će naše vlasti to uspjeti pravovremeno napraviti jer smo bili dio Covax programa, to je koštalo jako puno novca. Covax je iznevjerio. Druge zemlje su se snašle jer su imale mnogo veće budžete. Svaka osoba koja je cijepljena sa dvije doze je osoba koja je spašena od respiratora i smrtnog ishoda", navela je Jurić.

O epidemiološkoj situaciji kaže da HNK bilježi jako visoke stope rasta, dok su u ZHK-u uvedene rigorozne mjere nakon eskalacije povodom Dana žena.

"Zadnjih sedam dana bilježimo pad. Takvom situacijom ne može se baš pohvaliti HNK jer se mjere manje kontroliraju i više ima prekršitelja tim mjera, pa samim tim ni brojevi nisu zadovoljavajući. Mi smo za sad zadovoljni, produžili smo mjere za još nekih pet dana i nakon toga ćemo možda razmišljati o nekom laganom popuštanju mjera."

federalna.ba 

Andrea Jurić Federacija danas
Federacija danas
0 25.09.2023 17:45
Federacija danas
0 22.09.2023 18:14
Federacija danas
0 21.09.2023 17:59
Federacija danas
0 20.09.2023 17:43
Federacija danas
0 19.09.2023 17:51
Federacija danas
0 18.09.2023 17:50